Tábori Roland, repülésrajongó, az AIRportal.hu lelkes olvasója küldött egy videót a Filtonban működő repülőgépmúzeumról és az ott kiállított G-BOAF lajstromjelű, “Alpha Foxtrot” nevű Concorderól, mely az utolsó legyártott példány. Ez a repülőgép teljesítette a típus utolsó repülését 2003. november 26-án Heathrowról Bristolba.

A múzeum Bristol északi részén Filtonban található a volt reptér területén, 2 hangár alakítottak ki a múzeumnak, egyikben sok régi géptípus, helikopter, különböző fegyverek/rakéták, vadászgép van kiállítva. Ígéretek szerint majd 2018-ban már egy Airbus A320-as szimulátort is ki lehet próbálni a múzeumban.

A másik épületben kizárólag a Concorde gépet tekinthetik meg a látogatók. A múzeum két évig épült, idén október 17-én nyílt meg hivatalosan és körülbelül 19 millió fontba került.

Az itt kiállított Concorde volt az utolsó gép amit építettek és ez volt az utolsó ami valaha repült. Utolsó útja a Heathrowról volt Bristolba 2003. november 26-án. Lajtsromjele: G-BOAF, neve Alpha Foxtrot.

John Britton vezető mérnök aki itt önkéntes most a múzeumban, látta a gépet először felszállni innen Filtonból és ott volt amikor utoljára leszállt és végleg nyugdíjba vonult a gép. A gépbe be lehet menni, de a pilótafülkébe nem, ebből készítettek egy “replikát” ami szintén látható a videóban is, illetve a gép első 40 ülését lehet látni, a hátsó rész ahol még 60 ülés van, le van zárva. Bár a gépnek minden alkatrésze megvan, nem működőképes már, hiszen 14 évig állt a földön.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Videó: Tábori Roland | Facebook | Youtube csatorna

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!