A Gyengénlátók Általános Iskolája segítségkérésének eleget téve a Lufthansa Technik Budapest elvállalta az iskola udvarán kiállított, balesetveszélyessé vált Z–37 Čmelák típusú kisgép térítésmentes felújítását a diákok biztonsága érdekében – közölte lapunkkal a repülőgép-karbantartó vállalat.

A HA-MGO lajstromjelű Z–37 Čmelákot 2009-ben ajándékozta a Kaposújlaki repülőtér az iskolának oktató játékként, de saját gazdálkodás hiányában az intézmény nem tudta megfelelően karbantartani, az idő előrehaladtával a légcsavaros kisgép balesetveszélyessé vált, ezért el kellett zárni a gyerekek elől.

A járvány miatt kialakult nehéz helyzet ellenére a Lufthansa Technik Budapest önkéntesei elvállalták a repülőgép felújítását.

Előtte és utána. (Forrás: Lufthansa Technik Budapest)

A renoválás helyszíni felméréssel, darázsmentesítéssel és egy alapos mosással vette kezdetét, amelynek során további sérülések is láthatóvá váltak.

A leszerelhető részeket, burkolatokat a Lufthansa Technik Budapest műhelyeibe szállították, ahol a cég munkatársai szabadidejükben gondoskodtak felújításukról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az önkéntesek az időjárási viszontagságok ellenére is valamennyi hétvégéjüket az iskola udvarán, a gép renoválásával töltötték, annak érdekében, hogy a gyerekek minél előbb ismét birtokba vehessék.

Előtte és utána. (Forrás: Lufthansa Technik Budapest)

Kijavították a sérült, kopott elemeket, kicserélték az összetört plexiket és az elöregedett alkatrészeket, megerősítették a vászonborítást a törzsön, felszerelték a motorburkolatot, újrakárpitoztatták a pilótaszéket, és a műszerfalat is átalakították, de a projekt leglátványosabb része a festés volt, amelyet gondos csiszolás előzött meg.

Természetesen a típust jellemző, kultikus poszméh-matrica is a helyére került. A munka során számos akadály nehezítette a befejezést, hiszen egyes elemek beszerzése szinte lehetetlennek tűnt. Együttes erővel azonban a Lufthansa Technik Budapest munkatársai minden felmerülő problémára találtak megoldást.

A Z–37 Čmelák (“poszméh”) felújításán a Lufthansa Technik Budapest 35 munkatársa dolgozott több hónapon keresztül, ennek köszönhetően az iskola diákjai hamarosan biztonságosan játszhatnak a repülőgépen, és a szebb napokat látott HA-MGO is kapott egy új esélyt.

A Gyengénlátók Általános Iskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye 120 gyengénlátó, halmozottan sérült gyermek oktatásáért és neveléséért felel, aminek fontos részét képezi az élményalapú oktatás.