A légügyi hivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja meg annak a műszaki meghibásodásnak a körülményeit, amely miatt december 7-én lezárták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A hivatal a javítási munkálatok folyamatos felügyeletét követően közigazgatási hatósági eljárás keretében kezdi meg a műszaki meghibásodás körülményeinek áttekintését. A vizsgálat a munkák befejezése után indul meg, és attól számított 60 napon belül zárul majd le – írták.

A szaktárca közlése szerint a légiforgalmi irányítást végző HungaroControl a repülőtér üzemeltetőjétől, a Budapest Airporttól bérli nemcsak az épület egy részét, hanem a közműszolgáltatásokat is, a többi között az elsődleges és a tartalék áramellátó rendszerből származó szünetmentes áramellátást szintén a repülőtér üzemeltetőjétől vásárolja.

Miután az elsődleges áramforrások és a tartalék rendszer is megsérült, a HungaroControl beépített harmadlagos rendszere tovább szolgáltatta az energiát. Miután a társaság szakemberei felmérték, hogy a Budapest Airport nem tudja rövid időn belül elhárítani a hibát, a biztonságos újraindíthatóság érdekében lekapcsolták a berendezéseket. A légiforgalmi irányítás saját szünetmentes tápegységeiről képes volt megszakítás nélkül biztosítani létfontosságú kommunikációs eszközein keresztül a rádió- és telefonkapcsolatot – olvasható a minisztérium közleményében.

Ezt követően a repülőtér üzemeltetője átmeneti megoldással visszaállította az elektromos ellátást, a forgalom szombat reggel újra megindulhatott a repülőtéren. A hálózati áramforrásra való visszaállás és az új, azonos kapacitású szünetmentes áramforrás bekötése szerda hajnalban történt meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Szakszervezet: a karbantartási tevékenység romlása okozta az üzemzavart

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint a múlt hét végén bekövetkezett üzemzavar és elhúzódó leállás a karbantartási tevékenység évek óta tartó visszafejlődésének következménye a Liszt Ferenc-repülőtéren. A LESZ csütörtöki közleményében az épület- és épületgépészeti karbantartás, valamint a műszaki mentés “siralmas állapotára” hívja fel a figyelmet, azt nevezve “meglepőnek”, hogy eddig nem volt leállás a repülőtéren.

A szakszervezet szerint a karbantartási tevékenység évek óta tartó visszafejlődése a karbantartási feladatok kiszervezésével kezdődött. A repülőtér német tulajdonosa 2009-ben egy száz százalékban saját tulajdonú leányvállalatot hozott létre a felújítási és karbantartó feladatokra. Az így létrejött Airport Facility Management (AFM) Kft. azóta számtalan alvállalkozóval oldja meg a korábbi feladatokat.

A LESZ szerint a munkavállalók juttatásain spórolnak, és állandósult a szükséges eszközök és berendezések hiánya is. A szakszervezet élesen tiltakozott a kiszervezés ellen. A felújítási ütemterv végrehajtása állandó csúszásban van, és rendszeresek a csőtörések és a beázások – állítja az érdekképviselet. Példaként említik, hogy “heteken át csöpögött a csatornalé idén ősszel az új terminál álmennyezetéből, amelyet a Tisztiorvosi Szolgálat is kifogásolt, mivel a Budapest Airport nem jelentette a fertőzésveszélyt”.

A LESZ hozzáfűzi: a világítórendszer karbantartásának akadozása miatt novemberben visszaminősítették a repülőtér legjobban felszerelt pályabevezető rendszerét, amelyen erős ködben immár nem szállhatnak le repülőgépek. Nincs jobb helyzetben a műszaki mentőszolgálat sem, amelyet az elmúlt években komolyan visszafejlesztettek – teszik hozzá. A részlegen valaha 25-30 munkavállaló dolgozott, mára csupán kilencen maradtak, hiába tiltakozott a LESZ a leépítések ellen.

A leállás nyomán álláspontjuk szerint egyre többen ismerik fel, hogy a Hochtief-Budapest Airport “rövidlátó és felelőtlen” spórolása immár a biztonságos, színvonalas működést veszélyezteti. A munkavállalók azt remélik, hogy az illetékes hatóságokkal és a közvélemény nyomásával közösen az európai nívó megőrzésére, helyreállítására szoríthatják a repülőtér német üzemeltetőjét.

Az NFM megjegyezte, hogy az irányítótornyot közel harminc éve adták át, az épület leromlott műszaki állapota miatt felújításra szorul, ez a Budapest Airport feladata, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak a HungaroControl és a Budapest Airport között. Hozzátették: az üzemeltető további fejlesztésekkel és új, nagyobb kapacitású berendezések telepítésével egy megerősített áramellátási rendszer kiépítésén dolgozik, a HungaroControl és a légügyi hivatal pedig “határozott lépéseket tesz” az irányítótorony biztonságos elektromos ellátásának újragondolása érdekében.

A múlt pénteken a Budapest Airport vagyonkezelésében álló irányítótorony és a repülőtéri vezérlőfunkciók elektromos ellátórendszerének sérülése miatt kellett lezárni a repülőteret, a leállás mintegy 7500 utast érintett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!