Konfrontációt szült Hollandiában a légitársaságok és a kormány között a maszkviselési szabályok módosítása, a cégek attól tartanak, hogy meg fog szaporodni a balhés utasok száma.

A holland NH Nieuws hírportál beszámolója szerint a kabinet ugyan az országban szinte mindenhol, még a tömegközlekedésen is eltörölte a maszkviselést, a légijáratoknál a nemzetközi szabályokra hivatkozva továbbra is megkövetelik.

A TUI holland leányvállalata, valamint a Transavia és a KLM is nemtetszését fejezte ki a lépéssel kapcsolatban, és a cégek szóvivői fokozódó feszültségre számítanak a járatokon, szerintük az utasok felháborodása akár a repülésbiztonságot is veszélyeztetheti, mindezek első jeleit máris tapasztalják.

Forrás: KLM

Az ugyanis szerintük nem védhető, hogy a tömegközlekedésen nem, repülőn viszont kell maszkot hordani, ezért a légicégek arra készülnek, hogy nem tartatják be ezt a szabályt és ezzel a kormányzati intézkedéssel szembe mennek.

A KLM a lap megkeresésére, majd az AIRportalnak küldött válaszában is azt írta, terveik szerint március 23-tól a cég járatain nem fogják ellenőrizni és számon kérni a maszk viselését, így tesz majd jövő héttől a TUI és a Transavia is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A TUI szóvivője azt várja el a kormánytól, hogy a kötelező érvényű szabályt azonnal hatállyal ajánlássá minősítse át.

A Hollandiába beutazás feltételeit korábban már jelentősen enyhítették, unión belül már semmilyen tesztelésre és oltási igazolásra sincs szükség a beutazáshoz, sőt, már az unión kívülről érkezők is korlátozások nélkül léphetnek be az országba.

Az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a múlt héten közös közleményben hívta fel az uniós tagállamok illetékes minisztereinek figyelmét arra, hogy az összes beutazási szabályt el kellene törölni, maszkviselést pedig csak azoknál a járatoknál kellene kötelezően előírni, amelyek olyan országba közlekednek, ahol zárt térben maszkot kell hordani.