A NATO a sikeresen pályázó Magyarországot választotta ki a Koszovó feletti magas légtér újbóli megnyitására és a légi forgalom irányítására – jelentették be a Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, 2012. június 19-én.

A HungaroControl Zrt. láthatja el a feladatot 2013 tavaszától, valamennyi feltétel teljesülése esetén – közölte Németh Zsolt. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: a NATO 2003 óta igyekszik technikai megoldást találni arra, hogy megnyithatóvá váljon a koszovói magaslégtér a nemzetközi légiforgalom előtt.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: a HungaroControl a közép-európai régió egyik legelismertebb és legdinamikusabban fejlődő légiforgalmi szolgálata, amely komoly szakértelemmel és technikai háttérrel rendelkezik. Mint mondta: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a HungaroControl együttműködése komoly szakmai presztízst, elismerést és diplomáciai sikert jelenthet Magyarországnak úgy, hogy nem terheli a hazai költségvetést.

A magyar légiforgalmi irányítók a feladatot a HungaroControl ez év végén megnyíló, vadonatúj irányító központjában végzik majd. A mintegy 13 milliárd forintos beruházással létrejövő központ lesz a kontinens egyik legmodernebb irányító központja, amelyet a jelenleg elérhető legkorszerűbb hálózati infrastruktúrával szerelnek fel.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály / Fotó: Bartolf Ágnes

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!