Új konstrukciójú anyagokat kísérletezett ki a General Electric a következő generációs sugárhajtóművek számára. Az amerikai gyártó a kerámia mátrixú kompozitok (CMC) második nemzedékétől várja a megváltást.

A korszerű hajtóművek fejlesztésekor minden eddiginél fontosabbá vált az alacsony zajkibocsátás és a gazdaságosság. Előbbit a kétáramúsági fok növelésével, utóbbit a turbinába belépő égésgáz hőmérsékletének (TIN – Turbine Inlet Temperature) növelésével kívánják elérni. Az anyagok hőterhelése viszont véges és az eddig alkalmazott anyagokból (a jelenleg gyártott hajtóműveknél általában szuperötvözetekből) készült turbinalapátok bonyolult léghűtést igényeltek, emellett különböző kerámiabevonatokkal védték őket az extrém hőhatástól.

Ebből adódhat a kérdés, hogy akkor miért nem kerámiából készítették eddig is a turbinalapátokat. Az eddig ismert (és használt) kerámiák ugyan jól bírják a hőt, viszont ridegek, így repedékenyek, ami a turbinában fellépő erők hatására könnyen lapáttöréshez vezethet. (Fix alkatrészeknél már alkalmazzák, például a CFM International Leap-X hajtóműcsaládnál szilícium-karbid kerámia mátrixú kompozitból készül az első turbinafokozat állólapátsora.)

A Passport 20 erőforrás | Forrás: AINonline


Ám úgy tűnik, a General Electric vegyészeinek sikerült olyan kerámia mátrixú kompozitot alkotni, mely képes helytállni ezen extrém körülmények között is. Az egyelőre csak oxid-oxid CMC-nek hívott anyagot október 1-jén Párizsban mutatta be a GE a Bombardier 7000 és 8000 számára fejlesztett Passport 20 erőforrással együtt (de ezt az anyagot alkalmazzák majd a B777X típuscsaládra szánt GE9X hajtóműben is).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Flightglobal információi szerint az új erőforrás 18.1-20.4 kilogrammal könnyebb lesz a korszerű anyagoknak köszönhetően és 8 százalékos fogyasztáscsökkenést értek el a Rolls-Royce BR725 típushoz képest. Mindezek impozáns értékek, viszont érdemes lesz kivárni az új hajtómű tesztelésének eredményeit, hogy hogyan is teljesítenek élesben a jövő hajtóműveinek alapanyagának titulált kerámia mátrixú kompozitok.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!