Idén is megrendezték Szolnokon az augusztus 15-i Légierő Haderőnem napjához kapcsolódó mini repülőbemutatót és nyugdíjas találkozót, amelyen a helyi állomány mellett más alakulatok is részt vettek.

Az eseménynek évente más honvédségi létesítmény ad otthont, 2017-ben például Veszprém, idén pedig az MH. 86. Szolnok Helikopterbázis.

A rendezvény a korábban szolgált, már nyugállományú katonák találkozója is, ennek idén különös jelentősége volt a forgószárnyas pilóták számára.

Napra pontosan ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 24-én indult útnak Oroszországba átképzésre az első Mi-8 helikoptervezetői csoport.

Bár kezdetnek 25 fő utazott ki, közülük végül csak 20 katona kapta meg a típusképzést a hazánkban máig rendszerben tartott szállítótípusra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A rendezvényen a szolnoki állomány mellett részt vett a győri Arrabona Légvédelmi rakétaezred küldöttsége és az ideiglenesen Pápán települő kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis személyzetének egy része is.

A dinamikus bemutatókat a szolnoki és a kecskeméti repülőeszközök közösen hajtották végre, de elmaradt a pápai Nehéz Légiszállító Ezred (SAC) Boeing C-17 Globemaster III teherszállítójának tervezett részvétele.

A statikus bemutatón a megszokott, már leállított repülőgépek és helikopterek mellett látható volt a 332-es oldalszámú, nemrég Szentpéterváron nagyjavított és korszerűsített Mi-24P harci helikopter is.

Kisebb meglepetéssel szolgált még a Pápáról érkezett JAS-39C Gripen szóló repülése: egy különleges manőverrel a pilóta a levegőbe engedett üzemanyagot a hajtómű hőjével begyújtotta.

A helikopterek egyéni dinamikus bemutatói lényegében az augusztus 20-án Budapesten a Duna, valamint a Szolnokon Tisza felett látható repülések egyszerűsített, rövidített változatai voltak.

Galéria a 2019-es légierő napjáról