Ma adta át a Boeing az első Lufthansa Boeing 747-8 Intercontinental típusú utasszállító repülőgépet. A német nemzeti légitársaság a típus első kereskedelmi célú üzembeállítója. A repüléstörténeti jelentőségű gépátadás május 1-jén a Boeing gyár everetti bázisán, valamint május 2-án a légitársaság bázisrepülőterén, Frankfurtban is megünneplésre kerül.

2012. április 25-e mostantól kezdve jelentős dátum a polgári repüléstörténetben mivel a Boeing repülőgépgyár ma adta át az első utasszállító változatú Boeing 747-8 Intercontinental típusú szélestörzsű repülőgépét a típus első megrendelőjének, a német Lufthansának.

„A Lufthansának és a Boeingnek hosszú és büszke múltra visszatekintő közös munkássága van a legújabb légiközlekedési fejlesztések létrehozatalában” – nyilatkozta az átadás kapcsán Jim Albaugh, a Boeing Commercial Airplanes elnök-vezérigazgatója. Albaugh beszédében kifejtette, hogy hálásak a Lufthansának azért az inspiráló és vezető szerepért, amelyet a XXI. század Ég Királynőjének, a Boeing 747-8-asnak a fejlesztésében játszottak.

Cristoph Franz, a Lufthansa vezérigazgatója, valamint igazgatótanácsának elnöke szerint igazán nagy öröm számukra annyi sokévi közös munka után a legújabb generációs négyhajtóműves típus átvétele.

Az első Intercontinental átadására 2012. február 28-án került sor. A különleges VIP kialakítású új generációs 747-es katari lajstromban fog üzemelni.

A Boeing és a Lufthansa egy nagyszabású ünnepség-sorozattal készül az esemény emlékezetessé tételére. A Boeing május 1-jei rendezvényén mindkét vállalat vezetői jelen lesznek. A Lufthansa első, D-ABYA lajstromú Boeing 747-8-asa ezen a napon indul haza Németországba, ahol megérkezésekor, május 2-án Frankfurtban is ünnepséggel várják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A német nemzeti légitársaság volt az első megrendelője a vadonatúj Boeing 747-8I típusnak, amelyből 20 darabot rendeltek az amerikai repülőgépgyártól. A német flottában jelenleg 28 darab korábbi típusváltozatú, 747-400-as (lásd. jobbra) teljesít szolgálatot. A flotta modernizálása jegyében ezeket a gépeket fogják kiváltani a legújabb generációs Boeing 747-esek. A 400-as típusváltozatból 13 darabot tartnak meg, azok fedélzetét a legutóbb bejelentett kiadáscsökkentő program keretében kétosztályos elrendezésben újrakonfigurálja a vállalat.

A Lufthansa Boeing 747-8I típusú repülőgépei összesen 386 utas befogadására lesznek alkalmasak, fedélzetükün háromosztályos komfortfokozatot kínálva, amelynek része lesz a nemrég bemutatott vadonatúj business class is.

Christoph Franz, a Lufthansa elnök-vezérigazgatója az International Aviation Club március végi washingtoni konferenciáján tartott beszédében jelentette be, hogy a vadonatúj típusukkal először az Amerikai Egyesült Államok fővárosának repülőterére fognak menetrendszerint repülni. Washington-Dulles-t követően Los Angeles és Chicago-O’Hare repülőterein is találkozni lehet majd a legújabb német óriásgéppel.

A Lufthansa az első légitársaság, amelynek flottájában mindkét négyhajtóműves típus, az Airbus A380-as és a Boeing 747-8I is szolgálatot teljesít.

Ajánlott link: The First Delivery of the New 747-8 Intercontinental (Boeing weblap)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!