A múlt évre vonatkozó előzetes konszolidált pénzügyi kimutatások szerint a Lufthansa Csoport 30,1 milliárd euró árbevételt (+4,9%) és 524 millió euró (-36,1%) üzemi eredményt ért el 2012-ben – közölte lapunkkal a légitársaság.

A Csoport korábban ötszázmillió euró körüli üzemi eredményt jelzett előre 2012-re. Az üzemi eredmény tartalmazza a SCORE Change for Success program keretében végrehajtott átszervezési intézkedések 160 millió eurós költségét.

Az Austrian Airlines járatainak részleges áthelyezése a Tyrolean Airwayshez egyszeri tételként, 115 millió értékben növelte az üzemi eredményt.

Az előzetes eredményeket értékelve Christoph Franz, a Lufthansa AG elnök-vezérigazgatója elmondta: „A jelenlegi iparági környezetben a nyereségesség nem magától értetődő a légitársaságok számára, hanem kifejezetten jó teljesítménynek számít.

Ahhoz azonban, hogy alkalmazkodni tudjunk a légi közlekedésben zajló változásokhoz, még jobban kell teljesítenünk. Csak így tudjuk megteremteni a feltételeket azokhoz az intézkedésekhez, amelyek végrehajtásával magunk alakíthatjuk a Lufthansa Csoport jövőjét. Nem szabad, hogy félrevezessen minket az egyszeri tételek miatti pozitív nettó eredmény – cselekednünk kell!”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A csoportszintű nettó eredmény a 2011-es 13 millió euró veszteségről a 2012-es pénzügyi évben 900 millió euróra emelkedett. A növekedés tőkebefektetések értékesítéséből származó egyszeri tételeknek köszönhető.

A Lufthansa Airbus A340-es gépe.
(Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu)

A tovább csökkenő üzemi eredményre és a folyamatban lévő kiterjedt átszervezésre tekintettel az igazgatóság az osztalékfizetés felfüggesztését javasolja a felügyelőbizottságnak. „Célunk, hogy a részvényesek fenntartható módon részesüljenek a Csoport jövőbeni sikeréből.

A SCORE Change for Success program érdemben hozzá fog járulni ennek a célnak a megvalósításához. A program előmozdítása érdekében most minden rendelkezésre álló erőforrást vissza kell forgatni a Csoport működésébe” – hangsúlyozta Christoph Franz.

Figyelembe véve a dolgozói juttatásokra vonatkozóan nemrég bevezetett és 2013-tól érvényes IAS19 standard negatív hatásait a Csoport nettó eredményének teljes összegét a saját tőke növelésére fordítják.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!