A Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete (Hunalpa) ma jelenti be a Malév menedzsmentjének, hogy tagjai sztrájkba lépnek – értesült róla a Magyar Hírlap. A pilóták elégedetlenek a légitársaság vezetésének döntéseivel.

Mindeközben tegnap Ferihegyen folytatódott a Légi Közlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) sztrájkja.

A repülőtéren lelassult a forgalom délutánra, hosszú sorok alakultak ki, a járatok csak késve indultak el. A Maléven kívül más légitársaság nem törölte járatát. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) Zrt. szóvivője szerint a repülőtér üzemeltetője fenntartja álláspontját, nem enged a zsarolásnak, a szakszervezeti vezetők önös érdekeit szolgáló irreális követeléseknek. Az érdekképviseletek többek között azt szeretnék elérni, hogy a társaságnál ne legyen leépítés és kiszervezés.
Tegnap nemzetközi szállal is gyarapodott a magyar sztrájk.

A Közlekedési Szakszervezetek Európai Szövetsége (ETF) polgári légi közlekedési tagozata szófiai kongresszusán felszólította a BA Zrt. vezetését, hogy az európai normáknak megfelelően azonnal változtasson viszonyulásán, konstruktívan működjön együtt a két magyarországi tagszervezetükkel, és törekedjen a mielőbbi megállapodásra.

Csorba Attila, a LESZ elnöke elmondta: levélben a BA Zrt. német tulajdonosát is megkeresték, mert nemzetközi botrány fenyeget. Ebben kérik a Hochtief csoport igazgatótanácsának elnökét, hogy utasítsa a magyarországi menedzsmentet az európai munkajogi standardok követésére. A sztrájkbizottság levélben tájékoztatta a HungaroControl vezérigazgatóját is, közölték, a teljes navigációs rendszert üzemeltető csoport is csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek tiltakozik a BA magatartása ellen. Az előbbi a törvénysértésnek tartott lépések miatt büntetőeljárást kezdeményez a cég vezetése ellen. Ezenfelül Metes György, a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének elnöke közölte, a közlekedési miniszterhez és az ügyészséghez fordulnak a munkaadói törvényszegések miatt.

Forrás: Magyar Hírlap

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!