Demonstrációt hirdettek a Malév egykori munkavállalói március 29-re, a Malév 68. születésnapjára – jelentette be a Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei egy héttel ezelőtt, most pedig nyílt levélben fordulnak Orbán Viktor, miniszterelnökhöz.

Közleményükben sérelmezték, hogy “miközben az állam minden másra milliárdokat költ, mint tulajdonos továbbra sem foglalkozik a volt Malév dolgozók sorsával”. A dolgozók szerint az állam a felelős a Malév csődjéért, így neki kell jótállnia a munkavállalók még kifizetetlen járandóságaiért. Ennek érdekében a munkavállalók már közel fele indított pert az állami felelősség megállapításáért, de további perekre is számítani kell – írták akkor.

A volt Malév dolgozók több mint két éve várják, hogy megkapják a csőd miatti elbocsátásukhoz kapcsolódó végkielégítésüket, de az ígéreteken kívül eddig nem kaptak semmit, ezért döntöttek úgy, hogy március 29-én demonstráción adnak hangot követelésüknek.

A Malév érdekvédelmi szervezetei szerint több mint ezer volt Malév dolgozó még mindig nem kapta meg jogos jussát. Hozzátették, hogy a felszámolás biztosan nem nyújt fedezetet a dolgozók bérére, hiszen a Malév “kifosztott állapotban” került felszámolás alá, így a vagyonból csak követelésük töredékét tudják kifizetni.

A demonstráció alkalmából a volt dolgozók petíciót adnak át a vagyonkezelőnek és a nemzeti fejlesztési miniszternek, melyben – többek között – törvénymódosítást is követelnek a kifizetések módjával kapcsolatban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A következőkben a Malév dolgozók szerkesztőségünkhöz ma eljutatott nyílt levelét tesszük közzé.

A Malév dolgozók nyílt levele

“Tisztelt Miniszterelnök Úr! Magyarország nemzeti légitársaságának megszüntetéséről 2012. február 3-án sürgősséggel döntött a Kormány. Akkor nehéz szívvel vettük tudomásul ezt a döntést, de igyekeztünk megérteni, elfogadni annak indokait. Ugyanakkor bizakodtunk abban is, hogy a MALÉV Zrt. felszámolása nem a mi bőrünkre történik, és a Tisztelt Kormány a Társaság megszüntetését felelősen döntötte el, vállalva az azzal járó kötelezettségeket, és hittük, hogy legalább a munkavállalókat – akiket egy ilyen felszámolás során a törvény szerint az első helyen kell kifizetni(!) – nem hagyják cserben. Az akkori kormányzati kommunikációban bízva szintén reménykedtünk abban, hogy rövid időn belül új nemzeti légitársaság kezdi meg működését.

Reményeink nem voltak valósak. A felszámolás elrendelése óta már több mint 2 esztendő telt el. A légitársaság vagyonából annyi pénz sem maradt, hogy lehetőség legyen munkabéreink kifizetésére. Remény helyett számunkra az a szomorú valóság, hogy boldogulásunk Magyarországon gyakorlatilag esélytelenné vált. Szerencsés esetben távoli országokban találunk hivatásunk szerinti munkát, családjainkat havonta vagy kéthavonta látjuk. Emiatt az elmúlt 2 évben családok tucatjai estek szét. Gyakorlatilag távoli nemzetek használják és élvezik azt a tudást, mely Magyarország nemzeti vagyona.

Miniszterelnök Úr! Mi magunk maradtunk, számkivetettek lettünk, és családjaink nélkülöznek átgondolatlan és felelőtlen kormányzati döntések miatt. A mi tetteinket, döntéseinket a földön is és fenn a felhők között is mindig és mindenekelőtt az vezérli, hogy a repülőinken utazó, ránk bízott emberéleteket megóvjuk, biztonságukat vigyázzuk. Talán ezért is elfogadhatatlan számunkra ez a Janus arcú hozzáállás az ügyünkhöz, miközben a hivatalos propaganda ódákat zeng a kormányzat emberek iránti elkötelezettségéről.

A légiközlekedési szakmában nincs alkalom kérni, képzésünk mindig is arról szólt, arra neveltek gyerekkorunk óta, arra készültünk, hogy magunknak a másodperc tört része alatt kell meghozni a felelős döntést. Ellenben itt a földön most mégis megpróbáljuk ezt, és kérjük a Kormányt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a MALÉV Zrt. dolgozói két év után hozzájuthassanak a munkaszerződéseik alapján őket megillető munkabéreikhez. Amennyiben a kormányzat továbbra sem venne tudomást a saját intézkedéseinek következményeiként több mint 1000 volt MALÉV-es dolgozó, 1000 MALÉV-es család egzisztenciális kirekesztettségéről, akkor kénytelenek leszünk itt a földön, a budapesti utcán küzdeni jogainkért, mert számunkra mit sem ér a rezsiharcban megtakarított párezer forint, ha közülünk sokaknak egyáltalán a rezsiszámlák kifizetésére sincs esélye, nem beszélve folyamatosan emelkedő devizahiteleink törlesztéséről.” – zárul a Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei által aláírt levél.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!