A Nippon Cargo Airlines az első japán légitársaság, amely szolgálatba állítja a Boeing 747-es típuscsalád legújabb, 747-8 Freighter, azaz teherszállító típusát.

Július 25-én vette át vadonatúj Boeing 747-8F típusú repülőgépét a Nippon Cargo Airlines (NCA). A légitársaság JA13KZ lajstromot viselő tehergépét ma repülik haza a tokiói Narita nemzetközi repülőtérre, ahol vízsugaras köszöntéssel várják az első japán 747-8-ast. A tervezett érkezés helyi idő szerint: július 28. 09:25.

A Nippon Cargo Airlines az elsők között rendelt a Boeing 747-es típuscsalád legújabb generációjának teherszállításra alkalmas változatából, sőt az NCA légitársasági partnerként a 2005-ben indult fejlesztési programban is részt vett – olvasható a japánok közleményében.

A típus első japán üzemeltetője a Nippon Cargo Airlines (Fotó: Boeing)

A Nippon Cargo flottája eddig is Boeing 747-es típusokból állt, jelenleg 8 darab 747-400F teljesít aktív szolgálatot. Ezekhez a gépekhez csatlakozik most a legújabb 747-8-as, amelyekből összesen 14 darabot rendeltek. A japán precizitást példázza, hogy az első gép máris felkerült a vállalati honlap adatbázisába, amelynek apró érdekessége, hogy az ott közöltek szerint az alkalmazotti gárda épp 747 tagot számlál.

A hazarepülő „ferry flight” különlegessége pedig, hogy a Japánba tartó utat a 747-8-as (15% részben) bio-üzemanyaggal teszi meg – azzal is hangsúlyozva a Nippon Cargo Airlines elszánt környezetvédelmi politikáját. A légitársaság számára nagyon fontos, hogy a vadonatúj típus élenjár a környezetvédelem terén. Alacsonyabb fogyasztása és szén-dioxid kibocsátása mind létfontosságú elemek voltak a típusválasztás során, az eddigieknél halkabb járású General Electric GEnx-2B hajtóművekről nem is beszélve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Vállalati rendering 2005-ből, amikor 14 gépre szóló rendelést tett a Nippon Cargo (Forrás: NCA)

Boeing tájékoztatása szerint a 747-8F 30%-kal halkabb, mint elődmodellje, az NCA flottájában is jelenlévő 747-400F. Szén-dioxid kibocsátása pedig 16%-kal alacsonyabb.

Az NCA augusztus közepén tervezi szolgálatba állítani első 747-8-asát, amely elsősorban ázsiai és észak-amerikai desztinációkra fog közlekedni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!