Elégedetlenségét fejezte ki Akbar Al Baker, a Qatar Airways elnök-vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy az American Airlines folyamatosan akadályozza a társaság növekedését az Egyesül Államokban, sőt a oneworld légiszövetségből való kilépést is kilátásba helyezte, amennyiben a helyzet nem változik.

Az amerikai fuvarozó többek között nem biztosított megfelelő hozzáférést a foglalási rendszeréhez, így az átszálló utasok a két cég oneworld partnersége ellenére nem tudják kombinálni a Qatar Airways és az American Airlines járatait, amely jelentős bevételkiesést okozott az öböl-menti vállalatnak – értesült a Ch-Aviation hírportál.

Akbar Al Baker a cég első embere továbbá azt is sérelmezi, hogy nem kapták meg a jogot ahhoz, hogy egy napi második, Airbus A350-900-as repülőgép által teljesített járatot közlekedtessenek Doha, illetve New York között.

Az amerikai fél képviselője tagadta Al Baker állításait, szerinte a repülési jogok kiadásának megtagadásának prózai oka, hogy a New York-i repülőtéren az American Airlines által használt T8-as terminálon a beszállítókapuk kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy egy második járatot fogadni tudjon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Qatar Airways állította először kereskedelmi forgalomb az A350 XWB-t.(Fotó: Samu Ádám - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Qatar Airways állította először kereskedelmi forgalomb az A350 XWB-t.(Fotó: Samu Ádám – AIRportal.hu)


Az amerikai fuvarozók már korábban is támadták az „ME3”-ként, azaz a közel-keleti hármast, mivel azok szerintük az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirségek, valamint Katar között létrejött légügyi egyezménynek köszönhetően mintegy 43 milliárd dollárt vettek el a hazai légitársaságoktól.

Az öböl-menti cégek reagáltak a felvetésre, melyben kihangsúlyozták, hogy az úgynevezett „Chapter 11” csődvédelmi törvényekkel az amerikai vállalatok mintegy 71,5 milliárd dolláros előnyhöz jutottak különböző segélyek, illetve elengedett tartozások formájában.

Al Baker értetlenségét fejezte ki afelől, hogy egy ország vezetése miért ne dönthetne úgy, hogy több tőkét fektet egy állami cégbe, amely ráadásul sikeres cégpolitikát folytat és profitot termel.

A Qatar Airways 2013. október 13-án csatlakozott a oneworld-höz, így az egyik legújabb tagja a szövetségnek. Azt, hogy a fenyegetés mögött mennyire áll komoly szándék a kilépésre, egyelőre nem tudni, de elképzelhető, hogy az újbóli önálló működés sem jelentene problémát az ötcsillagos légitársaságnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!