A Qatar Airways az első légitársaság, amely az új RNP-AR rendszerű megközelítési eljárás szerint üzemelteti járatait az 1338 méteres magasságon fekvő, landolás biztonsági szempontból igen komplikáltnak tartott katmandui Tribhuvan repülőtérre.

Történelmet írt a Qatar Airways, amikor a héten a katmandui Tribhuvan nemzetközi repülőtér történetében először hajtott végre olyan leszállást, amely az új RNP-AR rendszer előírásai, illetőleg végrehajtási mechanizmusa szerint történt.

Az RNP-AR (Required Navigation Performance – Authorization Required), vagyis Engedélyköteles Előírt Navigációs Pontosság lehetővé teszi a repülőgép globális helymeghatározó rendszerek szerinti, pontosan meghatározott útvonal menti precíziós repülését anélkül, hogy annak végrehajtása során földi navigációs állomások jeleire kellene támaszkodnia.

A Nepál fővárosában, Katmanduban található Tribhuvan az ország egyetlen nemzetközi repülőtere, ugyanakkor egyike a világ azon repülőtereinek, amelyekre a leszállás, illetőleg a megközelítési eljárás rendkívül bonyolult és a pilóták részéről komoly repülési tapasztalatot igénylő. A repteret ugyanis a Himalája 2000-2700 méter magas hegyvonulatai övezik.

Az RNP-AR szerinti megközelítés viszont mérsékli a pilóták leterheltségét, optimalizálja a légtérhasználatot és kedvezőtlen időjárási viszonyok idején csökkenti a kijelölt röppályától való eltérés lehetőségét, azaz jelentős mértékben elősegíti a pontos és biztonságos reptér megközelítést, amelynek kiemelt jelentősége van az olyan magasan fekvő, hegyekkel övezett légikikötők esetében, mint amilyen a katmandui Tribhuvan is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways az Airbus PBN (Performance-Based Navigation) típusú, azaz teljesítményalapú navigációs rendszerek fejlesztésével és kivitelezésével foglalkozó leányvállalatával, a Quovadis-szal, valamint a Nepáli Polgári Légiközlekedési Hatósággal együttműködve vitte véghez az RNP-AR rendszer katmandui repülőtérre való alkalmazhatóságát.

A dohai székhelyű légitársaság 144 ülésesre beszékezett Airbus A320-as típusával teljesíti naponta négyszer közlekedő katmandui járatait, amely a cég egyik legnépszerűbb célállomása.

“A Qatar Airways különösebb hezitálás nélkül végrehajt minden olyan intézkedést, amely a biztonság növelése érdekében hat” – nyilatkozta Akbar Al Baker, a légitársaság vezérigazgatója miután leszögezte, hogy a cég számára a biztonság mindig elsőszámú prioritást élvez.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!