Nagy felháborodást keltett az elmúlt napokban az a törvénytervezet, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) védelmében terjesztett elő február 28-án a Vidékfejlesztési Minisztérium – írja cikkében a ZöldBeRepülés Blog.

Az OMSZ monopóliuma lenne nyártól az időjárás jelentés, illetve a jövőben csak megfelelő képzettséggel és infrastruktúrával lehetne meteorológiai tevékenységet végezni. A nagy népszerűségnek örvendő amatőr-meteorológus oldalak, időjárás észlelő fórumok és ezek közösségi oldalai emiatt sajnálatosan ellehetetlenülnek és el is tűnhetnek a jövőben.

A tervezet másik lényeges pontja, hogy az OMSZ működési költségeit egy új különadóból fedeznék, amelyet a repülőterek, kikötők és a médiaszolgáltatók fizetnének be.

Magyarországon jelenleg nem létezik meteorológiai törvény, a 277/2005. (XII. 20.) kormányrendelet szabályozza az OMSZ működését. Ezzel nem teszünk eleget az ENSZ szakosított szervezete, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) azon ajánlásának, a hogy “a nemzeti meteorológiai szolgálatok számára törvényileg monopóliumot biztosítsanak az élet és vagyonvédelem területén a meteorológiai veszélyjelzésre”. A VM túl komolyan vette a feladatot és ezzel együtt magára haragította az időjárás iránt érdeklődő közvéleményt továbbá azokat a nevesített iparágakat, akik elszenvedői lennének az új adónak.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér, mint “nemzetközi kereskedelmi repülőtér üzemben tartója” a telekadó után újabb súlyos teherre számíthat, hogyha a kormány átengedi a törvényjavaslatot. A tervek szerint a repülőtéri illeték 1%-át szednék be a repülőtértől negyedévente annak a szolgáltatásnak a fenntartására, amit a hajózó személyzet jelenleg a HungaroControl Zrt.-n (HC) keresztül vesz igénybe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Minisztérium ezt az ellentmondást úgy tervezi feloldani, hogy az OMSZ-ot, mint “országos repülésmeteorológiai
szolgáltatót” jelölné ki a polgári célú repülések tekintetében a magyar légtér egészére, kizárólagos jogkörrel. Ezt a feladatot jelenleg a HC látja el, de a jövőben csupán az észlelés és az eligazítás nyújtását végezhetnék.

A háttérben kirajzolódik az EU nagyszabású egységes európai égbolt törekvése, mely szerint a tagállamoknak képesnek kell lenniük arra, hogy az illetékességi körükbe tartozó légtér egészének vagy egy részének tekintetében kijelöljenek egy vagy több meteorológiai szolgáltatót. Ennek értelmében nem szükséges ilyen drasztikusan a sok éve jól működő rendszert felborítani, a HC és az OMSZ nyugodtan elláthatná párhuzamosan a korábbiaknak megfelelően a repülésmeteorológiai szolgálatot az országban … és a finanszírozást is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!