A Repülőterek Nemzetközi tanácsa (ACI) adatai azt mutatják, hogy Európában a román légipiac bővült a legnagyobb mértékben, 23,8 százalékkal. Európa első három leggyorsabban fejlődő repülőtere is Romániában van.

Fotó: Bukarest-Băneasa – Aurel Vlaicu Nemzetközi Repülőtér | © AIRportal.hu

Fotó: Bukarest-Băneasa – Aurel Vlaicu Nemzetközi Repülőtér

Bár a bázis számok eltérően százalékos arányban a kisebb forgalmú, 5 millió alatti utasforgalmat produkáló repülőterein mérték a legnagyobb bővülést. Nagyváradon 2016-ban 487 százalékos, Jászvásáron 131 százalékos, Bukarest-Băneasa – Aurel Vlaicu Nemzetközi Repülőtéren 122 százalékos forgalombővülés volt az előző évi szinthez képest.

Az ACI Europe tagjai közül Romániában volt a legnagyobb fejlődés, 23,8 százalékos, keleti szomszédunkat Bulgária követi a sorban 21,5 százalékkos javulással, a harmadik legdinamikusabban fejlődő piac pedig Ciprus volt 17,7 százalékkal. Ukrajnában bár 23,3 százalékos javulást mértek, de az ország nem tagja az ACI-nek.

A szervezet adatai szerint az európai repülőtereken átlagosan 5,1 százalékkal több utast kezeltek, mint egy évvel korábban. Ezt a bővülést szinte teljes mértékben az uniós piac állította elő, mivel ezeken a repülőterek 6,7 százalékos volt a forgalombővülés, a nem-EU repülőterek ezzel ellentétben 0,9 százalékos csökkenést mutattak ki, ez főként a török repülőterek rosszabb teljesítménye miatt alakult így.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legforgalmasabb repülőterek sorrendjében Amszterdam erős teljesítménye, illetve Isztambul-Atatürk gyengélkedése miatt megváltozott a sorrend. A legforgalmasabb továbbra is London Heathrow 75,7 milliós forgalommal, a második Párizs Charles de Gaulle 65,9 millió utassal, a tavaly még negyedik Amszterdam feljött a harmadik helyre 63,6 millió utassal. Frankfurt a negyedik lett éves 60,8 millió forgalommal, a tavaly még harmadik Isztambul pedig az ötödik helyre esett vissza 60 milliós utasszámmal.

A közép-kelet-európai régióban Budapesten 11,1 százalékos átlagos bővülést mért az ACI, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 11,4 milliós forgalom volt. Ennél nagyobb mértékben csak Varsóban nőtt a forgalom, a Chopin-repülőtéren 12,6 százalékkal javult az utasforgalom.