A spanyol repülőterek utasforgalma 5,8 százalékkal nőtt 2018-ban, és meghaladta a 263,7 milliót – közölte a légikikötők üzemeltetéséért felelős AENA.

Barcelona Airport (Forrás: AENA)

A növekedés 2017-hez képest 4,1 százalékos volt a nemzetközi járatokon, amelyek több mint 182,5 millió utast szállítottak tavaly, a belföldi viszonylatokon a bővülés elérte a 10 százalékot, ezeket 80,4 millióan vették igénybe.

Az országosan 46 repülőteret és két helikopter-állomást működtető cég felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb mértékű utasszám-növekedést a spanyol főváros repülőterén tapasztalták.

Az Adolfo Suárez Madrid-Barajas repülőtér fennállásának legjobb eredményét érte el 57,9 millió utasával, ami 8,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál – mutatott rá közleményében az AENA.

A második legforgalmasabb spanyol légikikötő a barcelonai El Prat repülőtér volt 2018-ban, 6,1 százalékos növekedéssel és 50,1 millió utassal szintén megdöntötte korábbi saját rekordját.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lista harmadik helyén Mallorca szigetének fővárosa, Palma végzett. Repülőterén 29 millió utast fogadott, ami 4 százalékos növekedés a 2017-es eredményéhez képest.

A legnagyobb spanyol repülőtereken 2026-ig jelentős fejlesztési projektek valósulnak meg, amelyekről még az előző, konzervatív kormány határozott.

Madridban évi 80 milliós utasforgalmi kapacitást hoznak létre: korszerűsítik a legrégebbi három terminált, lehetővé téve a nagyobb repülőgépek fogadását, és fokozva a biztonságot. A 2006-ban átadott 4-es terminálon pedig többek közt bővítik a csomagfeladási és a biztonsági zónát, valamint meghosszabbítják a szatellit terminált, ahol hét új beszállókapu lesz, elsősorban a nagy, interkontinentális járatok számára.

Barcelonában új szatellit terminállal bővül a repülőtér, hogy így elérhesse a 70 milliós kapacitást.