Mérföldkőhöz érkezett a Superjet 100 program: A tizedik Szuhoj Superjet 100 típusú utasszállító repülőgép átadására készül az orosz repülőgépgyár. A vadonatúj gép augusztustól az Aeroflot flottájában kezdi meg szolgálatteljesítését.

Elkészült a tizedik Szuhoj Superjet 100 típusú regionális utasszállító repülőgép. A 95017 gyári számot viselő gépet műszakilag július 28-án vette át az Aeroflot. A adás-vételi dokumentumok aláírásával a felek megállapították, hogy a repülőgép készen áll a szolgálatba állításra.

A tizedik, rendelésre gyártott Superjet az RA-89009 lajstromjelet kapta és a kiváló szovjet pilóta Vaszilij Boriszov nevére keresztelték – áll a Szuhoj közleményében.

Az Aeroflot pilótái augusztus 2-án, csütörtökön repülik a legújabb Superjetet Uljanovszkból, a Szuhoj-gyárból Moszkvába, ahonnan belföldi és nemzetközi járatokra egyaránt repülni fog az orosz gyártmány.

Az orosz nemzeti légitársaság 2011 júniusában vette át első Superjet 100 típusú repülőgépét. A típus azóta – elsők között Európában – Budapesten is járt. Az első Superjet 2011. december 5-én landolt a Liszt Ferenc repülőtér futópályáján.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aeroflot honlapján közölt adatok szerint a típus hatótávja 2400km, utazósebessége 830km/h. A fedélzet kétosztályos kialakítású: 12 üzleti és 75 turista osztályú üléssel. A vállalatnak összesen 30 gépre van érvényes megrendelése és a szerződés további 10 gépes opciót is tartalmaz.

A tizedik repülőgép átadása meghatározó mérföldkő vállalatunk és a Superjet 100 program résztvevői számára egyaránt – nyilatkozta Vladimir Prisyazhnyuk, a Sukhoi Civil Aircraft Company elnöke, aki azt is hozzátette, hogy nagy öröm számukra a jubileumi repülőgép Aeroflotnak történő átadása.

A Szuhoj Superjet 100 prototípusa 2008. május 19-én teljesítette első felszállását. Az Armavia volt az első légitársaság, amely 2011. április 19-én átvette új Superjetjét. 2011 januárjában az orosz, míg 2012 februárjában az európai légügyi hatóságok típusengedélyét szerezte meg az SSJ-100-as, az orosz repülőgépipar nagy reménysége.

Készülődés a tizedik gép átadására (Fotó: Sukhoi)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!