Ma délelőtt, nem sokkal tíz óra után elhagyta a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret a türkmén elnöki különgép. A Gurbanguly M. Berdimuhamedov elnököt szállító Boeing 777-200LR felszállásáról, amely a 31L futópályáról történt a Budapest Airport-tól kaptunk exkluzív fotókat.

A B-777-200LR a világ jelenleg legnagyobb hatótávú utasszállító típusa. A találóan Worldlinernek nevezett triplahetes Boeing katalógusadat szerint akár 17395 kilométeres útvonalak teljesítésére is képes, könnyedén áthidalva például New York – Auckland, vagy éppen Chicago – Sydney távolságot, amihez a rekorder teljesítményű General Electric GE90-es hajtóművek szolgáltatják a tolóerőt.

A VIP kialakítású EZ-A777 lajstromot viselő elnöki különgép egyébként 2010 augusztusa óta szolgál, papírforma szerint a Turkmenistan Airlines flottájában. A nagyteljesítményű Boeingnek minden bizonnyal sikerült megkedveltetnie magát a türkmén elnökkel, mivel Gurbanguly M. Berdimuhamedov 2011-ben maga írta alá azt a szerződést, közvetlenül a gyártóval, amely értelmében további két darab ugyanilyen gépet rendeltek a Turkmenistan Airlines számára. Azokat persze már hagyományos, menetrendszerű utasforgalomra szánt kabinberendezéssel.

A Boeing idén tavasszal le is szállította mindkét 777-200LR-t a türkmén légitársaság számára, amelynek gépparkjában jelenleg ez a legnagyobb, zászlóshajó típus.

A képekért köszönet Hardy Mihálynak, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójának!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!