A jelenleg forgalomban lévő legnagyobb méretű és teljesítményű helikoptert fogadta a debreceni repülőtér csütörtökön. A jármű a Die Hard 5 című film forgatására érkezett Fehéroroszországból – közölte a repülőtér sajtóreferense az MTI-vel.

Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

Tárkányi Zsolt elmondta: a debreceni repülőtéren csütörtökön belépett az országba egy MI-26-os szovjet fejlesztésű helikopter, amely hadrendbe állítása óta a legnagyobb méretű és teljesítményű sorozatban gyártott forgószárnyas repülőgép. A vámvizsgálatot követően a gép továbbment a budaörsi repülőtérre – tette hozzá.

A Fehéroroszországból érkezett helikopter egy minisztériumi jármű, amelyet a Die Hard 5 című film magyarországi forgatására béreltek ki. A gép 12 fős személyzettel érkezett csütörtökön 10.15 perckor és egy másik helikopter kíséretében landolt a repülőtéren, ahol vámvizsgálaton esett át, illetve üzemanyagot vett fel – közölte a sajtóreferens.

Az MI-26-os helikopter 33,8 méter hosszú, 8,2 méter magas és 32 méteres rotorátmérőjű, 20 tonna áru szállítására képes. Első alkalommal 1977. december 14-én szállt fel ez a típus, szovjet katonai szolgálatba 1983-ban lépett. A Debrecenben megfordult gép a polgári-teherszállítási változat, a MI-26T típus volt – mondta el Tárkányi Zsolt.

Az EW-260TF lajstromjelű, a Fehéroroszországi Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (Ministry for Emergency Situations of the Republic of Belarus) üzemeltetésében szolgálatot teljesítő helikopter a késő délelőtti órákban érkezett meg a Budaörsi Repülőtérre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az AIRportal.hu információi szerint a gépet még a mai napon az egyik kiürített hangár-részbe fogják betolni, ahol várhatóan jövő hét elejéig egy ideiglenes, feltehetően katonai festést fog kapni. Ezt követően fog a gép Kiskunlacházára és a forgatások helyszíneire repülni.

A további fotókért görgess lejjebb!

Fotó: Ispán Tamás (Ispi) – AIRportal.hu
Forrás: MTI, AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!