Megkapta az első két A321 típusú utasszállító repülőgépét a Volaris. A mexikói low-cost légitársaság az Airbus gyár hamburgi bázisán vehette át az A320-as típuscsalád legnagyobb típusváltozatát, amelynek a közép-amerikai országban első üzemeltetője lesz a Volaris.

Volaris Airbus A321 sharklet szárnyvégekkel és IAE hajtóművekkel egyelőre még a hamburgi futópályán. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Volaris Airbus A321 sharklet szárnyvégekkel és IAE hajtóművekkel egyelőre még a hamburgi futópályán.
(Fotó: Airbus)

A Volaris az általa választott működési modellnek megfelelően sűrű székezésben, összesen 220 üléses kivitelben állítja szolgálatba a gépeket, amelyek a nagyobb fokú hatékonyság érdekében sharklet szárnyvégekkel is el vannak látva. Az Airbus legújabb, 2,4 méter magas szárnyvégi kiegészítői a típust hosszabb útvonalakon akár 4%-os üzemanyag megtakarításhoz is képesek hozzásegíteni.

Az Airbus közlése szerint a légitársaság elsősorban a belföldi járatain készül üzemeltetni az A321-eseket, amelyek leggyakrabban Cancúnba fognak repülni. A 2005 óta működő Volaris egyébként Mexikó második legnagyobb légitársasága a zászlóvívó Aeroméxico után. A légitársaság flottája kizárólag Airbus típusokból áll, 18 darab A319-es, 33 darab A320-as és immáron két A321-es alkotja a Volaris gépparkot.

Az Airbus a gépátadás kapcsán kiemelte, hogy a Volaris igénye is csak megerősíti azt a tendenciát, amelyet globális piaci előrejelzéseikben mértek, miszerint a latin-amerikai térségnek egyre inkább van szüksége nagyobb teljesítményű repülőgépekre. Az európai repülőgépgyár legfrissebb előrejelzésében is úgy látja, a mexikói légitársaságok flottája a következő két évtizedben meg fog duplázódni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus A321-es az A320-as típuscsalád legnagyobb, leghosszabb törzsű tagja, amely katalógus adatok szerint sharkletes kivitelben 5950 kilométeres távolságok teljesítésére képes. Maximális felszálló súlya 93,5 tonna.

Az Airbus ez alkalommal nem említette, de érdemes megjegyezni, hogy a Volarisnak már az újabb generációs A320neo típusra is van érvényes rendelése. A legutóbbi, áprilisi rendelésösszesítő szerint 30 darab új hajtómű opciós A320-as van lefoglalva a Volaris számára. 2012 januárjáig bezárólag, amikor a szerződés létrejött ez volt a mexikói repüléstörténet addigi legnagyobb egyösszegű megrendelése, mivel a légitársaság az A320neo-k mellett egyszerre formált igényt még 14 darab A320ceo-ra is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!