Ötven darab Airbus A320neo utasszállító repülőgépre kötött vásárlási szándéknyilatkozatot a Tigerair. A szingapúri low-cost légitársaság ma bejelentett szerződése 37 gépre fix, 13-ra pedig opciós igényt formál az európai gyártó legújabb generációs keskenytörzsű típusából.

A Tigerair előszerződése azon túl, hogy lehetőséget biztosít a hosszabb törzsű, A321neo alternatívájára, már a hajtóműválasztásra nézve is érvényes döntést tartalmaz, a légitársaság ugyanis a Pratt&Whitney PW1100 erőforrása mellett tette le a voksát, méghozzá úgy, hogy egyúttal a korábban, 2007-ben tett kilenc gépes rendelését visszamondta. Azoknak az A320-asoknak a szállításai idén vették volna kezdetüket és International Aero Engines V2500 hajtóművekkel lettek volna szerelve.

Az A320neo-k beszerzési szándéka a légitársaság flottamodernizációs programjának, valamint az útvonalhálózat fejlesztési tervének része. Az új gépeket ennek megfelelően a teljes ázsiai-óceániai hálózatukban be kívánják vetni.


A 2004-ben alapított, szingapúri bázisú Tigerair három leányvállalatból áll, a Tigerair Singapore mellett az indonéziai Tigerair Mandala és a Tigerair Australia is a cégcsoport része, amelyek együttvéve a térség 14 országában, mintegy 50 célállomásra kínálnak légi járatokat.

A Tigerair Group gépparkja kizárólag Airbus típusokból áll, a flotta összesen 48 darab A320-as típuscsaládból származó gépet számlál, amelyek átlagéletkora kevesebb mint három év. A légitársaság számára elsődleges szempont a gazdaságosság, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ázsiaiak között elsőként vették igénybe az Airbus utólagos sharkletesítési programját, amellyel már üzemben lévő gépeikre helyezttették fel az új szárnyvégeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új A320neo gépek szállításai várhatóan 2018-tól veszik kezdetüket, amellyel a flotta 2025-re válhat teljessé. A szerződés összértéke a listaárakon számítva 3.8 milliárd dollárra rúg.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!