Újabb teljes értékű szimulátorral bővült az Aerolíneas Argentinas oktatási és kiképző központja, a CEFEPRA a Buenos Aires-i Ezeiza repülőtéren. Ezúttal az argentin légitársaság flottájában szeptember elején megjelent új szélestörzsű típushoz, az Airbus A330-ashoz, illetőleg a már egy ideje szolgálatot teljesítő rokontípushoz, az A340-eshez érkezett a pilóták gyakorlatszerzését és vizsgáztatását lehetővé tevő korszerű berendezés.

Komoly összegeket fordít az argentin kormányzat a tulajdonában lévő nemzeti légitársaság bővítésére és az ország légiközlekedésének fejlesztésére. A legújabb ezek közül a szektorban dolgozók oktatását és képzését célzó teljes értékű Airbus A330/340 szimulátor, amelyet a Lockheed Martin leányvállalata, a Sim Industries szállított a CEFEPRA számára. A Rockwell Collins EP8000-es képalkotó rendszerével felvértezett legmagasabb, D-kategóriájú berendezés valósághű mozgása pneumatikus és elektromotoros rendszerekkel egyaránt működni képes.

A CEFEPRA központ a héten érkezett legújabb és egyelőre kiépítés alatt álló A330/340 mellett két Boeing 737NG és egy Embraer E-190 FFS (Full Flight Simulator) szimulátorral is rendelkezik, de a létesítményben három statikus, a teljes értékű szimulátoros képzést kiegészítő és előkészítő VPT (Virtual Procedure Trainer) egység is működik a Boeing 737NG, ERJ-190-es és A330/340 típusokra.


Az Aerolíneas Argentinas flottájában jelenleg 37 darab utasszállító repülőgép teljesít szolgálatot: 22 darab Boeing 737-700-as, 4 darab Boeing 737-800-as, 4 darab Airbus A340-200-as, 6 darab A340-300-as és 1 darab A330-200-as. Utóbbi típusból még három érkezik a légitársasághoz és az A340-es géppark is bővülni fog. A belföldi és regionális járatokat kiszolgáló leányvállalat, az Austral pedig 20 darab ERJ-190-essel rendelkezik.

Az ezeken a gépeken dolgozó argentin személyzet mellett a központban más légitársaságok, mint a panamai Copa Airlines és az ecuadori TAME hajózóinak képzését is végzik, valamint az Argentin Polgári Légügyi Hatóság (ANAC) is rendszeresen igénybe veszi a létesítményt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

SkyTeam festésű Aerolíneas Argentinas Airbus A340-es

Hamarosan a flotta egyedüli négy-hajtóműves típuscsaládja, az A340-es is újabb, méghozzá egy különleges taggal bővül. Az Iberiától származó (ex EC-GPB) A340-300-as ugyanis SkyTeam légiszövetségi festéssel érkezik az Aerolíneas Argentinashoz. Az LV-FPV lajstrommal szolgálatba álló gép festése már elkészült és hamarosan átadásra is kerül a légitársaság számára.

Az Iberiától átvett Airbus A340-300-as, amely SkyTeam festéssel érkezik az argentin légitársasághoz.
(Fotó: Aerolíneas Argentinas)


Az Aerolíneas Argentinas tavaly augusztusban lett a SkyTeam teljes jogú tagja. A flottában eddig egyetlen, a csatlakozási ceremónián is bemutatott Boeing 737-700-as (LV-BZA) viselte a légiszövetség speciális ezüstös festését.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!