Vonat, autó, vagy repülőgép 35 ezer láb magasan: az adatainak semmilyen közlekedési eszközön nincsenek biztonságban – hívta fel a figyelmet az amerikai The Street gazdasági lap.

A légitársaságok az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy biztosítsák az internet elérést a gépek fedélzetén is. Bár a telefonokat most is repülő üzemmódba kell állítani, a wifi ettől függetlenül bekapcsolható, és így csatlakozni lehet a fedélzeten biztosított szolgáltatáshoz.

Az internetet a légitársaságok legtöbbször műholdon keresztül biztosítják, de ezek a rendszerek Chris Morales, a San Jose-i Vectra kiberbiztonsági cég elemzője szerint ugyanúgy egy nagyobb központhoz csatlakoznak, így az adatok sérülékenyek. Annak ellenére, hogy ezeket a hálózatokat általában tűzfallal védik, a hekkerek ugyanúgy fel tudják törni, ha utasként a fedélzeten vannak.

Ez a fajta támadás egyre népszerűbb a hekkerek között, mivel a fedélzeti wifi egyre elterjedtebb és egyre több utas használja. A feltörés után a netes fenegyerekek malware-ek, kémprogramok telepítésére használják a hálózatot, vagy a különböző fiókokhoz tartozó jelszavakat lopják el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár egy ilyen fedélzeti wifit sokkal nehezebb feltörni, mint egy sima földi hálózatot, nem lehetetlen küldetésről van szó. Mi több, a wifi központi rendszerén keresztül a jármű egyéb rendszereibe is be tudnak törni és ezzel fennakadásokat okozni a közlekedésben.

A cikk azonban megjegyzi, hogy ennek leginkább az amerikai vasúti rendszer van kitéve. De hetekkel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy egy hekkernek sikerült egy régebbi, Boeing 757-es irányító rendszereibe behatolnia úgy, hogy erről a pilótafülkében lévők semmit nem vettek észre.