Adócsökkentéssel segítené a kormány a bajba jutott Flybe regionális légitársaságot – nyilatkozta Boris Johnson brit miniszterelnök a BBC-nek a légitársasággal kapcsolatos hírekre reagálva.

A kormányfő szerint bár nem az ország vezetésének a feladata, hogy bajba jutott magánvállalkozásokat kisegítsen, de látják, hogy a Flybe regionális hálózatának mennyire fontos szerepe van az Egyesült Királyság közlekedésében.

Ezért a kormány úgy döntött, megfontolja, hogy kedvezményt biztosítson a Flybe számára a belföldi járatokon az utasok után fizetendő adókból. Ez a Sky News szerint több mint 100 millió fontos tétel lenne, az összeget három év halasztással kellene a cégnek megfizetnie.

A felszabaduló forrást a társaság átszervezésére és a munkahelyek megtartására fordíthatják.

A BBC szerint a kormány azért is állt bele az ügybe, mert a nemrég lezajlott választásokon a konzervatívok egyik fő programpontja volt az ország összeköttetéseinek javítása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

 

Környezetvédő szervezetek máris ellenzik a tervet, mondván meggondolatlan lépésre készül a kormány, és nem a környezet védelmét helyezi előtérbe.

A Flybe évente mintegy 8 millió utast szállít, a cég üzemelteti a Londonból kiinduló regionális járatok felét, emellett Birminghamben, Manchesterben, Southamptonban, Belfastban, Cardiffban és Aberdeenben is jelen vannak.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a Flybe a font leértékelődése, a csökkenő kereslet, illetve a légiközlekedést sújtó magas adók miatt nehéz anyagi helyzetbe került, és a tavalyi 100 millió fontos tőkeemelés után újabb forrásbevonásra kényszerül, hogy biztosítani tudja üzeme zavartalanságát.