Errefelé eléggé ritka katonai szállítógép érkezett a napokban kétszer is a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre: az iraki légierő Lockheed C-130J Herculese magyar cégek adományait, köztük egy mentőautót szállított Bagdadba.

A mentőautó berakodása (Fotó: Komlósdi Róbert)

Az YI-305 oldalszámú repülőgép először július 11-én, szombaton érkezett a magyar főváros repterére, amit az új Cargo City áruelosztó- és raktárbázis előterén szolgálták ki, a katonai szállítógépek közül elsőként. Itt rendhagyó módon fordítva, orral dél-keleti irányba állították be az állóhelyre, így nem volt szükség indulás előtt a gép hátratolására.

Az első fordulóban számos kisebb rakomány mellett egy, az Ambu-Box cég által adományozott mentőautó is helyet kapott, amellyel saját erejéből álltak be a fedélzetre.

A berakodást megtekintette a bagdadi magyar nagykövet és több napos budapesti körútja végállomásaként Faiszál Al-Abdullah, Zubajd hercege is.

A herceg közösségi oldalán köszönetet is mondott a magyar vállalkozások nagylelkű felajánlásaiért. A köztársasági államforma miatt országában ugyan nincs tényleges hatalma, a rangja szimbolikus, de rendszeresen képviseli Irakot rangos nemzetközi eseményeken, így látogatása diplomáciai jelentőséggel bír.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Irak a legnagyobb hatótávolságú és befogadóképességű szállítógépét küldte az adományokért, a 2013 elején, átfogó légierő-fejlesztési programmal üzembe állított C-130J-t – a típus két változatából összesen kilenc darabot használnak a fegyveres erők -, de még így is csak két fordulóval lehetett mindent elszállítani.

Galéria a július 11-i szállítmány rakodásáról

Az iraki herceg köszönetnyilvánító posztja

❤️شكر و تقدير لشركة Ambu-Box المجرية❤️و كل الشكر و التقدير الى الشعب المجري الأصيل … مبارك للعراق و لنا و لكم …

Közzétette: Faisal Abdullah – 2020. július 10., péntek