Az EX-YU Aviation hírportál információi szerint a kínai China Southern Airlines a szlovén nemzeti légitársaságban szeretne tulajdonjogot vásárolni, valamint a ljubljanai Jože Pučnik repülőtér teljes átvételét tervezi. Mindezt a repülőtér vezérigazgatója erősítette meg. A legújabb hírek szerint mindemellett a horvát légitársaság iránt is erősen érdeklődik a kínai légifuvarozó.

A repülőtér vezérigazgatója, Zmago Skobir elmondása szerint Európa vezető légitársaságai számára nem érdekes egy olyan kis piac, mint Szlovénia, azonban Ázsiában már más a helyzet. Egy ilyen együttműködésnek köszönhetően Ljubljana repülőtere és az Adria Airways üzemelése biztosítva lenne. Egy ilyen együttműködési lehetőség elszalasztását az egész ország megérezné. A vezérigazgató hozzáteszi, hogy a megvalósítást nagy mértékben nehezítheti a nem túl rózsás politikai viszony az EU és Kína között.

A légitársaság és a repülőtér mellett az Adria Airways pilótaképző központja is a megvásárolandó tételek között szerepel, mint az eladásra kínált csomag része. A kínai légitársaság 3900 pilóta képzését hajtja végre évente, így nem meglepő, hogy a szlovén pilótaképző akadémia iránt is igen nagy érdeklődést tanúsított.


Ami a Croatia Airlines-t illeti, a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztériuma október 15-i határidővel írt ki tendert a légitársaság értékesítéséről. Horvát sajtóértesülések szerint két komoly érdeklődő lépett színpadra a Garuda Indonesia és a China Southern Airlines személyében. Egy magas kormányzati delegáció utazik a következő héten az indonéz fővárosba, Jakartába a tárgyalások kapcsán. A tenderhez kapcsolódó procedúrákat jövő év februárjáig szeretnék befejezni.

A horvát légitársaság számára igen nehezen alakult eddig az idei év, hiszen radikális költségcsökkentést kellett végrehajtaniuk. Emellett a júliusi EU-csatlakozás sem kedvezett a Croatia Airlines-nak, hiszen az állami támogatások mértékét is nagymértékben szabályozza az Unió.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A volt jugoszláv tagországok közül eddig a boszniai B&H Airlines és a szerb JAT Airways került külföldi kézbe. A bosnyák légitársaságot a Turkish Airlines vette át 2008-ban, azonban tavaly újraállamosítást foganatosítottak, így a törökök kiléptek a légitársaság mögül. Az elmúlt hetekben számtalan információt hallhattunk a szerb nemzeti légitársasággal kapcsolatban, amelyet az Etihad Airways vett át és modernizál Air Serbia néven.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!