Az elmúlt hetek és hónapok során már bejárta a sajtót két újabb horvát légitársasági kezdeményezés, ez az ütem most sem szűnt meg. Az EX-YU Aviation információi szerint Adriatic Skyways néven indulhat a nyári szezontól a legújabb horvát légifuvarozó, amely a kezdetekben Fokker 50 és Fokker 100 típusú repülőgéppel kívánja megkezdeni működését.

Február elején adtunk hírt egy svéd utazásszervező által indítandó vállalkozásról, mely Air Croatia néven, Svédország és Horvátország között közlekedtetne járatokat idén nyártól. Az Air Croatia és a most bejelentett kezdeményezés között fellelhető hasonlóság, hiszen mindkét légivállalat holland gyártó repülőgépeit kívánja üzemeltetni útvonalain. Míg az Air Croatia eddig nem nevezte meg a repülőgépek forrását, addig az Adriatic Skyways elmondta, hogy a holland charter légifuvarozó, a Denim Air lesz a partnerük.

“Alapos megfontolásból került kiválasztásra a Denim, amely az Adriatic Skyways egyetlen és exkluzív partnere lesz. A Denim meggyőző eredményeket mutathat fel, mint regionális repülőgép üzemeltető. 1996 óta közlekedtet repülőgépeket légitársaságok, vállalatok, utazásszervezők és más csoportok nevében.” – olvasható a légitársaság közleményében.

Íme egy látványterv a tervezett Fokker 100 típusú repülőgép által viselt festésről. (Forrás: Adriatic Skyways) | © AIRportal.hu

Íme egy látványterv a tervezett Fokker 100 típusú repülőgép által viselt festésről. (Forrás: Adriatic Skyways)


A holland Denim Air gépparkjában, az előbb említett Fokker típusok mellett, négy darab Embraer 190-es repülőgép is megtalálható. A vállalat úgynevezett ACMI (Aircraft, Complete crew, Maintenance, and Insurance) wet-lease keretében kínálja flottája tagjait, vagyis a megrendelők számára a repülőgéppel egyetemben a teljes személyzet, karbantartás és a biztosítás is érkezik a vállalat részéről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindezek mellett az Adriatic Skyways ugyancsak hasznosítani kívánja a holland vállalat légi üzembetartásti engedélyét (AOC), ezzel megkerülve a Horvátországban előforduló nehézkes bürokratikus folyamatokat és elősegítve a járatindítások könnyebb kivitelezését. Ennek ellenére az új horvát vállalkozás festését viselik majd magukon a repülőgépek, valamint a fedélzeti szolgáltatás és termékek értékesítése is a horvát légifuvarozó sajátja lesz.

“Az Adriatic Skyways megalakulásának célja, hogy előremozdítsuk és fejlesszük a balkáni régió légiforgalmát. Arra összpontosítunk, hogy kapcsolatot építsünk ki utazásszervezőkkel, helyi turisztikai ügynökségekkel, szállodákkal valamint kormányzatokkal annak érdekében, hogy megnöveljük a forgalmat és a jegyeladásokat térségünkben.” – teszi hozzá a vállalat közleménye.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!