Az Air France-KLM csoport, az Etihad és az Air Berlin légitársaság útvonalhálózatuk megerősítése céljából jelentettek be stratégiai együttműködéstolvasható az ATW Online hírportálon.

A SkyTeam-tag Air France-KLM csoport és a oneworld-tag Air Berlin között október 28-án indul meg a megállapodásban megnevezett codeshare egyezmény. Ez az egyezmény elősegíti a német légitársaság piaci pozícióját a francia úticélokon, így pl. Párizs két nagy repterén keresztül (Charles de Gaulle és Orly) Bordeaux-t, Lyon-t, Marseilles-t vagy Toulouse-t megcélozva. Az Air France olyan német járatokra kínálhat majd jegyeket, mint a Berlin-Tegel-Krakkó, Gdansk és Graz útvonalak, Düsseldorf-Drezda vagy Nizza-Bécs járatok.

Ami a KLM-et illeti, a német és holland légitársaság – természetesen elsősorban – az Amszterdam és Berlin-Tegel útvonalon jelentettek be codeshare megállapodást, ezen felül a holland királyi légitársaság az Air Berlin Berlin-Krakkó, Berlin-Gdansk és Berlin-Kalinyingrád útvonalaira kínál majd jegyeket. A KLM Amszterdam-Edinburgh, Glasgow és Manchester közötti járataira szóló jegyek ezentúl az Air Berlin rendszerén keresztül foglalhatóak lesznek.

A KLM és az Etihad között létrejött egyezmény értelmében az arab légitársaság Abu-Dzabi-Amszterdam közötti járata szintén október 28-ától érhető el a KLM foglalási rendszerében. Az Abu-Dzabi-Párizs napi útvonalra pedig codeshare járatként árulja majd az Air France a járat üléseit. Ezzel a megállapodással az Etihad 10 új európai célállomást érhet el, míg az AF-KLM csoport 5 újabb ausztrál és ázsiai városba kínálhatja codeshare üléseit.

Miért jelent előnyt a codeshare megállapodás?

Egy-egy légitársaság számára igen fontos és hatékony döntés lehet egy ilyen megállapodás. Előfordulhat például, hogy egy adott légitársaság nem üzemeltet járatokat egy bizonyos célállomásra, viszont codeshare partnerük igen, így nagyobb piac érhető el azáltal, ha – megspórolva saját járat üzemeltetését – partnerük járataira ad el jegyeket. Csatlakozások és átszállások esetén is igen előnyös lehet egy codeshare megállapodás. Amennyiben egy utas két – codeshare partner – légitársaság járata között száll ál, úgy poggyászának áthelyezése, és maga az átszállás is gördülékenyebben történhet. Sőt, a légitársaságok menetrendjüket is igazíthatják egymás járatukhoz, segítve ezzel az átszálló utasok kényelmét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“Ez az együttműködés tükrözi stratégiai elhelyezkedésünket, mely elősegíti a lehető legjobb szolgáltatások biztosítását Európa-szerte és a világ többi pontján is, útvonalak és légitársaságok közötti megállapodások gyarapításával.” – nyilatkozta az Air France vezérigazgatója, Jean-Cyril Spinetta.

Az Air Berlin vezérigazgatója, Hartmut Mehdorn szerint ez az egyezmény jelentősen segíti jelenlétüket az európai piacon, valamint berlini bázisukat egyre több célállomással kapcsolja össze.

“Immáron negyvenedik codeshare megállapodásunkat kötjük meg. Mindez tükrözi a 10 éves fő tervünket, melyben útvonalhálózatunk szerves növekedése, codeshare megállapodások kivitelezése és légivállalatokba történő kisebb befektetések is döntő szerepet kaptak.” – hangzott el James Hogantől, az Etihad légitársaság vezérigazgatójától.

Az Etihad Airbus A330-as gépe.
Fotók: Samu Ádám / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!