Érdekes látványban lehetett része az elmúlt napokban a washingtoni Potomac folyó mellett élőknek, többen azt hitték, az egyik VC-25A típusú elnöki különgépet szállítják vízen valamiért az amerikai főváros közelében. 

Forrás: Facebook Video

Bár a gép valóban egy 747-200-as, amely az elnöki VC-25A alaptípusa, és festése is megtévesztésig hasonlít rá, csak egy replikáról van szó, amit az október közepén nyitó, januárig látogatható Air Force One Experience kiállítás kedvéért készítettek és szállítottak az Egyesült Államok fővárosának közelébe.

A gép az MSN 20712-es gyári számú 747-200-as 1973 júliusában a Singapore Airlines-nál kezdte pályafutását 9V-SIA lajstromjellel.

Kereken 40 éves pályafutását ezután a Pan Amnél folytatta, majd áruszállítógéppé való konvertálása után 1991-től N485EV lajstrommal egy tíz éves szaúd-arábiai kitérőt leszámítva az Evergreen International flottájában repült 2013-ig.

Ezután sivatagban letárolták, de sok más hasonló sorsú 747-200-assal ellentétben szerencsére nem bontották szét, így most a nagyszabású, a ‘Gyerekek Demokráciája’ elnevezésű projekt keretében megvalósuló kiállítás fő attrakciója lehet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Egykor így nézett ki a repülőgép. (Fotó: AIRportal.hu)

Videó a 747-200-as vízi szállításáról

AIR FORCE ONE REPLICA: The Air Force One Experience, a replica of Air Force One, is being transported on a barge on the Potomac River and is expected to arrive soon at National Harbor.

AIR FORCE ONE REPLICA: The Air Force One Experience, a replica of Air Force One, is being transported on a barge on the Potomac River and is expected to arrive soon at National Harbor.MORE: http://bit.ly/2Op812U

Közzétette: ABC 7 News – WJLA – 2018. október 1., hétfő