Remekül kezdte az idei évet a tavaly újjászervezett szerb nemzeti légitársaság, amely ősztől már Air Serbia néven közlekedteti járatait. Nemcsak a januári hónap, de a február is olyan mértékű növekedést hozott, amely a légiközlekedésben hagyományosan kevésbé forgalmas időszaktól egy meglepő eredmény – számolt be az EX-YU Aviation hírportál.

Az év első hónapjában 63,5%-kal nőtt a szerb légifuvarozóval utazók száma a 2013. januári adatokhoz képest, amely így meghaladta a 127 000 utast. Februárban, amely – ahogyan fent is említésre került – az év leggyengébb időszaka általában a légi utasszállításban, 108 ezres utasszámot is elérte a légitársaság, amely az előző évi februári számokhoz viszonyítva 77,1%-os növekedést jelent. Mindezek mellett az átlagos járattöltöttség négy százalékponttal lett magasabb 2013-hoz képest, amely így 63,4%-os eredményt produkált. A Belgrád-Párizs, Belgrád-London és Szarajevó-Belgrád járatok eredményezték a legnagyobb töltöttséget az útvonalhálózatban.

Ezeket összevetve, a 2014-es év első két hónapja során több, mint 235 ezer utas választotta az Air Serbia-t, amely 69,5%-kal több 2013 első hónapjaihoz viszonyítva. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, mint fő bázison, 46,7%-ra nőtt a nemzeti légitársaság részesedése. A Nikola Tesla repülőtér adataid tekintve az idei január 29%-os növekedést, míg az év második hónapjában 34%-kal több utas fordult meg a légikikötőben, amely egyrészről a nemzeti légitársaság ugrásszerű eredményeinek is köszönhető.

A kívül-belül megújult szerb nemzeti légitársaság megmenekült az Etihad kezei között. (Forrás: Air Serbia) | © AIRportal.hu

A kívül-belül megújult szerb nemzeti légitársaság megmenekült az Etihad kezei között. (Forrás: Air Serbia)


A tavaly év eleji gyenge számokat a szűkös géppark okozta útvonal bezárások rovására lehet felírni. 2012 februárjához viszonyítva 9%-kal csökkent az akkor még Jat Airways néven üzemelő vállalat járatainak száma. Bár emiatt tűnhet hatalmas ugrásnak az idei első két hónap eredménye, azonban a két évvel ezelőtti számadatokkal összevetve is kitűnik a 2014-es utasforgalom.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hamarosan Budapestre is megérkezik az Air Serbia első járata, amely március 30-án landol először a Liszt Ferenc repülőtéren. Ezt követően napi rendszerességgel, páratlan napokon 19:35-kor érkezik a 624-es járat, míg a páros napokon reggel 8:55-kor száll le az Air Serbia ATR 72-200-as repülőgépe. A légitársaság első turbólégcsavaros repülőgépe közel egy hónappal ezelőtt kapta meg a megújult vállalat színeit és került felújításra a teljes utastér.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!