Az airBaltic 10 db Bombardier CSeries CS300-as repülőgépet rendelt, melyről még a nyáron a Farnborough Airshow-n írtak alá szándéknyilatkozatot. Az új típus várhatóan 2015. negyedik negyedévében áll majd forgalomba – adta hírül a lett légitársaság.

A megállapodás további 10 db repülőgép rendelésére vonatkozó opciós jogot is tartalmaz. A CS300-as gépek piaci ára alapján nem kevesebb mint 764 millió dolláros üzletről van szó, ami elérheti az 1,57 milliárd dollárt is, amennyiben a légitársaság él opciós jogával.

„Egy korszerű és hatékony flotta az egyik alappillére egy jól működő légitársaságnak, és ez a megrendelés egy igen izgalmas és előremutató lépés számunkra. Egy átfogó elemzés során, melynek kereteiben megvizsgáltuk a jelenlegi gépeket és a Bombardier teljesen új technológiát képviselő CSeries repülőgépeit, az eredmény egyértelmű volt, és a CSeries mellett döntöttünk.” – mondta Martin Gauss, az airBaltic vezérigazgatója.

A Bombardier CSeries egy keskeny-törzsű, két hajtóműves, közepes hatótávú típuscsalád, melyet a kanadai
Bombardier Aerospace fejleszt. Két típusváltozata a 110 személyes CS100, és a 130 személyes CS300. A legfrissebb, 2012. novemberi tervek szerint a típus első repülését 2013-ra tervezik, majd a sikeres tesztrepülések után a gép 2014-ben áll kereskedelmi forgalomba.

Egy rövid angol nyelvű videó a bejelentésről:

Az airBaltic jelenlegi flottája 5 db Boeing 737–500-ast, 9 db Boeing 737–300-ast, 8 db Q400 NextGen és 6 db Fokker 50-est foglal magában. Az új CSeries gépek a tervek szerint 2015. negyedik negyedévében érkezhetnek.

„Korábban kidolgoztunk egy üzleti tervet a társaság megújítására, mely magában foglalja az idősödő gépek cseréjét, és az átállást egy „zöldebb repülésre”, mindezt egy kizárólag Bombardier flottával, mely magában foglal újabb Q400 NextGen gépeket, és az új CSeries-t is. Mind a CS300, mind a Q400 NextGen – a maga kategóriájában az egyik leghatékonyabb típus – a későbbiekben lehetővé teszi az airBaltic útvonalhálózatának optimalizálását, és teljesítmény, gazdaságosság, környezet tudatosság és kényelem szempontjából is tökéletesen illeszkednek az újraszervezési folyamatba.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az airBaltic 60 célállomásra – köztük Budapestre – indít járatokat rigai központjából, átszállási lehetőségeket kínálva Európa, a skandináv országok, Oroszország és a Közel-Kelet felé.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!