Új megközelítési eljárás bevezetésén dolgozik az airBaltic. A flotta egyik Bombardier Q400 NextGen típusával a múlt héten végrehajtott berepülés során a lett légitársaság az AMBER (Arrival Modernization for Better Efficiency in Riga) projekt keretében tett a környezettudatosabb légiközlekedésért.

“Az AMBER projekt vezetőjeként rendkívül büszke vagyok erre az eredményre, amely közelebb visz minket Európa első turbolégcsavaros repülőgéppel való zöldebb repüléséhez. Közel két év tellt el az AMBER ötlet megszületése óta és a mai első repüléssel, melyen korszerű navigációs technikát alkalmaztunk, egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk a lett és az európai légiközlekedésben. A következő hónapok során az AMBER projekt részeként az airBaltic a napi forgalom részeként alkalmazza majd ezeket a speciális megközelítési eljárásokat. Vállalatunk lesz az első, aki demonstrálja a hatékonyságát és a környezetre vonatkozó előnyeit a műholdas vezérlésű megközelítési eljárásoknak.” – nyilatkozta Pauls Calitis kapitány, az airBaltic üzemeltetésért felelős alelnöke.

Ez a repülés volt az első Lettországban, amely az ún. RNP, vagyis Required Navigation Performance eljárás szerint hajtott végre megközelítést a lett légitársaság egyik turbólégcsavaros repülőgépével. Az eljárás, amelyet magyarul Előírt Navigációs Pontosság néven lehet ismerni, a megközelítés során lehetővé teszi a globális helymeghatározó rendszer által meghatározott útvonal repülését anélkül, hogy a földi navigációs állomások jeleire kelljen támaszkodni.

Az AMBER projekt új megközelítési eljárásokat fog bevezetni a rigai repülőtérre, amely lerövidíti a megközelítési távolságot és tökéletesíti a siklópályát a lakóövezetek zajszennyezésének, illetőleg az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Ezek a pályák 30 mérfölddel rövidebbek lesznek a ma használatosnál, valamint minden egyes Q400-as repülésnél 300 kg-ra csökkenhet a szén-dioxid kibocsátás szintje.

“Ez a környezetkímélő procedúra, melyet a Bombardier Q400 NextGen-nel érvényesítünk a megfelelő repülőgépeken minden Rigába repülő légitársaság számára elérhető lesz. Mindemellett a 2015-ben szolgálatba álló új Bombardier CSeries repülőgépeinkre is ugyanúgy rendelkezésre áll majd a most bevezetésre kerülő eljárás.” – tette hozzá Pauls Calitis kapitány.

Az új megközelítési eljárást hitelesítő repülésről készült bemutató. (Forrás: airBaltic Riga’s YouTube Channel)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!