Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményez a lett airBaltic légitársaság átszervezésével kapcsolatban, bizottsági kifogások és külsős felektől érkezett panaszok miattolvasható az ATW Online légiközlekedési hírportálon.

A rigai székhelyű légitársaság 2008 óta küzd pénzügyi nehézségekkel, ám várhatóan a 2014-es évben visszatérhet a nyereséges légivállalatok közé. Az elmúlt évek alatt számos állami támogató intézkedéseket hozott a lett állam a légitársaság megsegítésére. Az Európai Bizottság kezdeményezte ezeknek a támogatásoknak az áttekintését, melyek között két kifogásolható intézkedést véltek felfedezni. A légitársaság 2011. decemberében került állami tulajdonba, mikor is a lett kormány a BAS 47%-os tulajdonjogát vásárolta meg, így vált 99,8%-ban állami tulajdonúvá az airBaltic.

A vezérigazgató a múltból származó problémaként azonosította a kifogásolt tranzakciókat

A légitársaság a két panasz közül az egyiket egy múltból származó problémaként azonosította, mely az airBaltic korábbi tulajdonosához, a Baltijas Aviācijas Sistēmas-hoz vezethető vissza. “A BAS-hez köthető panaszok és a Bizottság intézkedése arra sarkall minket, hogy tisztázzuk a múltat érintő kérdéseket.” – mondta Martin Gauss, az airBaltic vezérigazgatója, aki nem mellesleg a Malév vezérigazgatója volt 2009-től két éven át. “Meg vagyok győződve arról, hogy a Bizottság szakértői bebizonyítják a elmúlt időszakot érintő pénzmozgások jogbiztonságának lehetőségeit.”

Az Európai Bizottság által elrendelt vizsgálat többek között ellenőrzi, hogy a különböző állami támogatások – melyet a többségi állami tulajdonban lévő légivállalat kapott – összhangban vannak-e az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó szabályaival. Jelen pillanatban a Bizottság erősen kétli, hogy ezek az intézkedések nem torzították a piaci versenyt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két kifogásolt támogatás közül az első egy 2011. októberi hitel, mely közel 29 millió dollárról szól, valamint egy decemberben elrendelt, 76 millió dollárról szóló hitel első részlete. Ezek mellett vizsgálnak még számos átutalást és kifizetést, melyeket az airBaltic nevében intézett egy meg nem nevezett államosított bank.

Hulljanak tovább a kicsik az EU szerint?

Hasonló vizsgálat folyt a magyar nemzeti légitársaság ellen is. A kifogásolt tételek tiltott állami támogatásnak történő minősítése pecsételte meg a Malév sorsát is, így egy elmarasztaló határozat esetén az airBaltic is komoly bajba kerülhet.

Az Európai Bizottság egyébként a szlovén Adria Airways ellen is eljárást indított négy, 2007. és 2011. közt végrehajtott, összesen 85.5 millió euró értékű pénzügyi tranzakció miatt.

Az airBaltic Q400-as repülőgépi az elmúlt két évben a nyári időszakban rendszeres vendégek voltak Ferihegyen. Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu


Kapcsolódó cikkeink:
Budapest Airport: ismét itt az airBaltic!
Megérkezett az első airBaltic járat Ferihegyre

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!