Értékesíteni kívánja Airbus A318-100 gépparkjának egy példányát a román kormányzat számára a TAROM. A ch-aviation információi szerint az A320-család legkisebb repülőgépe kormánygépként, VIP berendezéssel közlekedne.

A kormánygép beszerzésére Victor Ponta miniszterelnök adott utasítást, miután az állam számára már nem áll rendelkezésre a korábban üzemeltetett repülőgépek. Az Adevarul hírportál azt is hozzátette, hogy a TAROM-mal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően Bukarest felfüggesztette az egyeztetéseket az olasz kormányzattal a géptenderrel kapcsolatosan.

Románia jelenleg az egyik olyan európai állam a kevés közül, amely nem rendelkezik saját különgéppel az állami vezetők részére. Azonban ez nem volt mindig így, hiszen 1990-től húsz éven keresztül üzemelt a Romavia kormányzati légitársaság, amely többek közt két BAe 146-200 és egy, korábban Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor által használt Boeing 707-es repülőgéppel is szállította a közjogi méltóságokat.

A TAROM Airbus A318-100 típusú repülőgépe. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A TAROM Airbus A318-100 típusú repülőgépe. (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


A légifuvarozó 2010-es megszűnését követően a kormányzat a TAROM Airbus A310-es szélestörzsű repülőgép vette bérbe a légitársaságtól. Ez a bérlés igencsak költséges volt, valamint tavaly egy belpolitikai vita miatt lemondott a gép igénybevételéről az államfő, így szükségessé vált egy saját tulajdonú különgép beszerzése és üzemeltetése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!