Sharklettel szerelt Airbus A320-asok vásárlására írt alá szándéknyilatkozatot a Nepal Airlines Corporation. A Himalája területén fekvő dél-ázsiai ország nemzeti légitársasága flottamodernizációs programja keretében döntött a két darabos gépbeszerzés mellett.

Két darab Sharklet szárnyvégekkel szerelt Airbus A320-assal készül modernizálni flottáját a Nepal Airlines. A nepáli légitársaság döntésében meghatározó szempont volt a típus költséghatékonysága, amelyben jelentős részt vállalnak a 4%-os üzemanyag takarékosságot is elérni képes új “cápauszony” szárnyvégek.


A Nepal Airlinesnak az ország magashegyvidéki fekvése miatt nem csupán gazdaságosan üzemeltethető, hanem rendkívül pontosan is irányítható típusra van szüksége, ezért az A320-asokban RNP (Required Navigation Performance) rendszer gondoskodik a precíz és biztonságos landolásról. A főváros, Katmandu repülőterét ugyanis a Himalája 2000-2700 méter magas hegyvonulatai övezik, ezért egyike a világ azon reptereinek, amelyekre a leszállás, illetőleg a megközelítési eljárás a pilóták részéről komoly repülési tapasztalatot igénylő.

A katmandui Tribhuvan repülőtér történetében egyébként a Qatar Airways az első, amely az RNP rendszer szerinti megközelítéssel üzemelteti járatait. A katari Airbus A320-asok idén január óta közlekednek ezzel az új precíziós eljárással.

Az 1958 óta működő nepáli légitársaság útvonalhálózata jelenleg négy nemzetközi és 25 belföldi célállomást kínál. Airbus gyártmány egyelőre nem található a flottában, így az európai gyártó új partnereként is köszöntheti a Nepal Airlinest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!