A Wizz Air, low-cost modellben működő légitársaság leadta első megrendeléseit a repülőgépgyár A320-családjának legnagyobb típusára az Airbus A321-re, értesült az AIRportal.hu az Airbus repülőgépgyár havi frissítésű megrendelés-összesítéséből. Az Airbus-nál megjelent rendeléslista szerint a légitársaság a meglévő A320-as típusról szóló megrendeléseiből 26 példányt konvertált a keskenytörzsű család legnagyobb tagjára.

A légitársaság flottáját jelenleg teljes mértékben az Airbus A320-as típus alkotja, amely 180 utas befogadására képes. A bő hét méterrel hosszabb törzzsel rendelkező Airbus A321 maximális befogadóképessége – egy osztályos elrendezésben – 220 fő, amely így, járatonként akár negyven utassal nagyobb kapacitást jelent a légitársaság számára.

A321-es repülőgépekkel bővül a Wizz Air flottája – jelentette be a légitársaság október 18-án kiadott közleményében.

A Wizz Air ma hivatalosan is bejelentette, hogy Airbus A320 típusú repülőgépekre leadott megrendelései közül huszonhatot Airbus A321-es típusra módosított. A Wizz Air jelenleg 45 darab Airbus A320-as repülőgépből álló flottát üzemeltet. A részben módosított megrendelés lehetővé teszi, hogy a légitársaság folytassa útvonalhálózata bővítését.

Az Airbus A321 az A320-as gépcsalád legnagyobb tagja, hatótávolsága is nagyobb, mint az A320-as repülőgépeknek. Szárnyfesztávolsága megegyezik az A320 típuséval, de maga a gép 7 méterrel hosszabb így 40 székkel több fér el az utastérben. A nagyobb ülőhelykapacitás támogatni fogja, hogy a Wizz Air népszerű útvonalain megfelelhessen a keresletnek, és alacsonyan tarthassa viteldíjait.

A Wizz Air nemrég új, hosszabb távú útvonalakat jelentett be, például Izraelbe, Azerbajdzsánba, az Egyesült Arab Emirátusokba és Oroszországba, a nagyobb repülőgépek valószínűleg ezeken a vonalakon teljesíthetnek majd szolgálatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.


Az Airbus A321 érkezése a kapacitás növekedésben nagy előrelépés a légitársaság számára a népszerűbb, pl. londoni útvonalakon. A repülőgépgyár közléséből nem derül ki egyértelműen, hogy a megrendelés a jelenlegi változatra, vagy a fejlesztés alatt lévő, új hajtóműveknek köszönhetően nagyobb hatótávval rendelkező A321neo típusra vonatkozik-e.

A hatótávolság kérdése sem utolsó szempont a légitársaság számára, különösen a Wizz Air keleti irányú terjeszkedési stratégiáját tekintve. A légitársaság jelenlegi A320-as repülőgépei – különösképpen a régebbi, Sharklet nélküli példányok – például az október 27-én induló Budapest – Dubaj járatok esetében elérik a hatótávolságuk felső határát, amennyiben az adott járat tele van. Ezen járatok esetében komoly előrelépést jelenthetnek majd az A320neo és A321neo típusok, amelyek az új, takarékosabb hajtóműveknek köszönhetően optimálisabbak a hosszabb útvonalak teljesítésére.

A hírrel kapcsolatban megkerestük a Wizz Air sajtóosztályát is, azonban a légitársaság részéről egyelőre nem kaptunk megerősítést az A321-es repülőgépek megrendelést illetően. Az AIRportal.hu már májusban már hírt adott arról, hogy a Wizz Air fontolóra vette az Airbus A320-as gép-család hosszabb törzsű változatának megrendelését, akkor Váradi József konkrét dátumot nem árult el a repülőgépek vásárlásáról.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!