Négy darab A320ceo típusú utasszállító repülőgépre kötött megrendelési szerződést közvetlenül az Airbus gyárral az újonnan induló szaúdi légitársaság, a SaudiGulf. A megállapodás szerint a Sharklet szárnyvéggel is ellátott gépek szállításai 2015 elején veszik kezdetüket.

A szaúdi Abdul Hadi Al Qahtani Group birtokában lévő SaudiGulf egyike annak a két légitársaságnak, amely nemrég hatósági jóváhagyást kapott Szaúd-Arábiában arra, hogy az országból légi járatokat üzemeltessen. A vállalat ennek megfelelően hozzá is látott a flotta felállításához, amelyet 16 darab Bombardier CSeries 300-asra kötött fix és további 10 gépre szóló opciós foglalással indítottak, még januárban a bahreini légi szalon alkalmával.

Csakhogy a kanadai Bombardier sorozatos késéseket kénytelen bejelenteni CSeries programjában, amelyből fakadóan a gépek szállításai is csúszást szenvednek, így nagyon valószínű, ez is közrejátszik abban, hogy a SaudiGulf gyorsabban hozzáférhető gépekre szerződött. A cég eredetileg 2015 végétől várta volna a legújabb sugárhajtású Bombardiereket, de a gyáriak legutóbbi bejelentése szerint az első sorozatgyártott példányok várhatóan csak 2015 második félévétől kerülhetnek üzemeltetőikhez, és a SaudiGulf bizony nem az első a sorban. A Bombardier-SaudiGulf szerződés aláírásakor ugyanis a végleges géprendelések száma 198 darabon állt.

A közvetlenül az Airbus-szal kötött és a mai napon nyilvánosságra hozott megállapodás szerint viszont a vadonatúj, Sharkletes A320ceo-k már a jövő év elején szolgálatba kezdhetnek állni a légitársaságnál, amely Dammam városa mellett Rijádból és Dzsiddából is készül járatokat teljesíteni.

A másik légitársaság, amely ugyancsak engedélyt kapott szaúdi bázisról való üzemelésre, a szintén újonnan felálló Al Maha Airways, amely mögött az ötcsillagos Qatar Airways áll. A katari légitársaság már idén indítani készül járatait. Az ötven gépesre tervezett flotta keskeny-, és szélestörzsű gépeket egyaránt számlálni fog, a kínált útvonalaik elsősorban belföldre irányulnak, de a térségbeli más országokba is lesznek járataik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!