Megkötötte és aláírta a vételi megállapodást az Airbus-szal 110 A321neo repülőgép megvásárlásáról Wizz Air, a légitársaság 2015. június 18-án aláírt szándéknyilatkozatát követően. A megállapodás (Új Airbus Megállapodás) lehetővé teszi a Wizz Air számára, hogy megvalósítsa a flotta cseréjére és bővítésére vonatkozó terveit, és hogy a következő évtized során továbbra is erős növekedést érhessen el – adta hírül közleményében a légitársaság.

A321neo látványterv a Wizz Air színeiben. Forrás: Airbus | © AIRportal.hu

A321neo látványterv a Wizz Air színeiben. Forrás: Airbus

Aktuális listaáron a 110 A321neo repülőgépre vonatkozó rendelés értéke meghaladja a 13,7 milliárd dollárt, ugyanakkor az Airbus jelentős kedvezményt biztosított a Wizz Air számára a listaárakból.

A Vállalat fenntartja a rugalmasságot az Új Airbus Megállapodásban foglalt repülőgépekre vonatkozó legkedvezőbb finanszírozási mód meghatározásában.

Figyelembe véve az Új Airbus Megállapodás a vállalatra vonatkozó kötelezettségvállalásainak mértékét, a beszerzés „1 osztályú tranzakciónak” („class 1 transaction”) minősül a Bevezetési Szabályok alapján, ezért az Új Airbus Megállapodás érvénybelépése a Wizz Air részvényeseinek jóváhagyásának függvénye. A jóváhagyás a következő közgyűlés tárgya, amelyre a megfelelő időben kerül majd sor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új repülőgép rendelés rugalmasságot biztosít a Wizz Airnek

A Wizz Air kötelezettségvállalása értelmében további 48 repülőgépet vásárol az Airbus-tól, amely 21 A320ceo és 27 A321ceo repülőgépet foglal magában (a „Meglévő Rendelés”). Az első Wizz Air A321ceo repülőgép 2015 novemberében áll majd szolgálatba fedélzetén 230 üléssel. A Meglévő Rendelésben foglalt összes repülőgép szállítása 2018-ig van ütemezve, azonban a most megkötött módosítási megállapodás értelmében (amely az Új Airbus Megállapodás érvénybe lépésének függvénye), 10 A320ceo repülőgép megrendelése, amelynek szállítása 2018-ra van ütemezve a Meglévő Rendelés alapján, törlésre kerül.

Az Új Airbus Megállapodás 110 Airbus A321neo repülőgépet foglal magában, amelyeket 2019 és 2024 között szállítanak majd (2024-gyel bezárólag). A repülőgépek lehetővé teszik a Wizz Air számára, hogy megújítsa meglévő flottáját, és hogy biztosítsa a további növekedéshez szükséges kiegészítő kapacitást. Az Airbus neo repülőgépek kiegészítő hatékonyságot is biztosítanak majd, amely lehetővé teszi, hogy a Wizz Air még alacsonyabb viteldíjakat kínáljon, valamint azt is, hogy a Wizz Air fenntartsa fiatal, hatékony, piacvezető flottáját.

A június 18-án kötött szándéknyilatkozat aláírását követően fotó egy A321neo makettel. A képen (B-J): Fabrice Brégier, az Airbus vezérigazgatója, Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, John Leahy, az Airbus értékesítésért felelős igazgatója. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A június 18-án kötött szándéknyilatkozat aláírását követően fotó egy A321neo makettel. A képen (B-J): Fabrice Brégier, az Airbus vezérigazgatója, Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, John Leahy, az Airbus értékesítésért felelős igazgatója. (Fotó: Airbus)


Az Új Airbus Megállapodás értelmében a Wizz Air számára a jövőben leszállított 110 repülőgép közül 51-et a már meglévő repülőgépek tervezett cseréjére használnak majd, amelyeket visszaszolgáltatnak a lízingbeadóknak vagy értékesítenek 2019 és 2024 között.

Az Új Airbus Megállapodás vételi jogot biztosít további 90 A321neo repülőgép megvásárlásához. Ez a vételi jog négy etapban érvényesíthető, 2017 júniusában, 2018 júniusában, 2019 júniusában, 2020 júniusában.

A Wizz Air számára jelentős mértékű rugalmasságot biztosít az Airbus, hogy biztosítsák, a repülőgépek leszállítása megfelel majd a működési szükségleteknek, beleértve annak lehetőségét, hogy bizonyos számú A321neo repülőgépet ugyanakkora számú A320neo repülőgéppel helyettesíthessenek.

Az Új Airbus Megállapodás lehetővé teszi, hogy a Wizz Air fenntartsa jelenlegi, egységes, az A320 repülőgépcsaládból álló flottára épülő stratégiáját. Az egységes flotta előnyei többek között, hogy egyféle pilóta- és legénységképzés szükséges, míg nincs szükség több tartalék személyzeti csoportra, és egyszerűbb a flottát támogató infrastruktúra is. A pilóták és a légiutas-kísérők könnyen cserélhetők az A320ceo és A320neo gépcsaládok között.

Az Új Airbus Megállapodás rendelkezései értelmében a Vállalatnak 2016. december 31-ig kell kiválasztania, hogy milyen hajtóművekkel szereljék fel az új repülőgépeket.

„Nagyon örömmel erősítettük meg megrendelésünket az Airbus felé 110 darab A321neo repülőgép megvásárlásáról” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

„Ez a rendelés segít majd tovább építeni erős piaci pozíciónkat Közép- és Kelet-Európában. Ezentúl pedig nagyfokú rugalmasságot biztosít, hogy flottánkat a növekedési igényeinkhez igazíthassuk.

Az új repülőgépek lehetővé teszik számunkra, hogy fenntartsuk költségelőnyünket a kabininnováció, a legújabb hajtómű-technológia és más hatékonysági fejlesztések segítségével, miközben tovább erősítjük utasainknak kínált szolgáltatásainkat és az utazási élményt.

Az Airbus kulcsfontosságú partner számunkra, meggyőződésünk, hogy a piacainknak legjobban megfelelő repülőgépeket kínálják, és nagyon örülünk, hogy folytathatjuk velük hosszú távú együttműködésünket” – tette hozzá Váradi József.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!