Útjára indult a világ jelenlegi legrövidebb, az Airbus A380-800-as kétszintes óriásgéppel üzemeltetett menetrendszerű járata, miután az Emirates légitársaság mától ezt a típust is szolgálatba állította Dubaj és Kuvaitváros között.

Az Airbus repülőgépgyár négy-hajtóműves óriása mindössze 1 óra 45 perc alatt teljesíti a két Öböl-menti ország közötti légi utat, amelyen az Emirates eddig sem éppen valami kisteljesítményű gépet reptetett, ugyanis a hatótáv rekorder Boeing 777-200LR Worldliner lett az A380-800-asra lecserélve.

A típusváltásnak ünnepi oka van, mégpedig hogy az Emirates idén 25 éve, 1989. július 16-a óta üzemeltet járatokat Kuvaitba, ahová egyébként naponta ötször szállnak fel gépek a dubaji nemzetközi repülőtérről. Az A380-as kényelme így csak az egyik, az EK 857, illetőleg az EK 858-as járatpárton élvezhető, a másik négyen továbbra is a flotta kisebb szélestörzsűi repülnek.

Az Emirates a világ legnagyobb Airbus A380-as üzemeltetője. A légitársaság, amely október végétől immáron Budapestre is járatot indít, nemrég vette át az ötvenedik Superjumbóját, de bármilyen nagy is a flotta, a közel-keleti térségben még csak a második A380-as desztináció Kuvait. A legelső a Szaúd-Arábiai Királyságban, Dzsidda városa volt.

A leghosszabb útvonal is az Emiratesé

Az Emirates számos rekordot őriz és vezet, így a legrövidebb-leghosszabb útvonal relációban is, legalábbis ami az A380-ast illeti, mivel a légitársaság üzemelteti a jelenleg legtovább tartó, 16 óra 20 perces viszonylatot is, amely Superjumbóval repül. Ez nem más, mint a Los Angeles-i járat, amely tavaly decemberben indult először Dubajból A380-assal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!