Bár még nincs végleges döntés, az orosz közlekedési minisztérium már megkezdte a források elkülönítését, hogy kompenzációt fizethessenek a hazai légitársaságoknak az emelkedő üzemanyag-árak miatt.

Erről Alexander Jurcik miniszterhelyettes beszélt a helyi médiának, nyilatkozata szerint összesen 23,5 milliárd rubelt is kifizethetnek ilyen jogcímen a légitársaságoknak, ha megszületik a végleges döntés.

Jurcik szerint több lehetséges forgatókönyvet is kidolgoztak már, és a most felajánlott összeg ugyan közel áll ahhoz, amit végül átadhatnak, de a véglegesítésig tartó időintervallumban az infláció és más tényezők miatt még nem zárható ki növekedés – számolt be a Prime hírügynökség.

Az még kérdéses, mihez igazítják majd a kompenzáció mértékét, mikori kerozinárat vesznek alapnak, és csak a közvetlen áremelkedésből származó költségeket egyenlítik-e ki.

Ezen felül ekkora összeg már alkalmas lehet arra, hogy egyes légitársaságokat akár tisztességtelen piaci előnyhöz is juttasson még országon belül is, a külföldi versenytársakat pedig általánosan hozza nehezebb helyzetbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció, Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot Superjet 100-asa (Fotó: AIRportal.hu)

Ez főleg a szigorúan szabályozott Európai Unión belüli piacon okozhat bonyodalmakat, ahol a légitársaságok állami támogatása szigorúan szabályozott a piaci verseny fenntartása végett.

A miniszterhelyettes indoklása szerint minderre azért van szükség, mert a behatárolt piac és a lassú növekedés miatt a cégek nem tudják elég gyorsan végrehajtani az üzemanyag árához igazodó költségcsökkentő lépéseket, és így ellensúlyozni a kiadások növekedését. Az alapötlet ellenben nem a minisztériumtól származik, korábban maga Vlagyimir Putyin orosz elnök adott utasítást források allokációjára e célra.