A veszteséges LOT lengyel nemzeti légitársaság 400 millió zloty (130 millió dollár) állami támogatást kapott.

Ezt a lengyel kincstárügyi minisztérium csütörtökön jelentette be, hozzátéve, hogy az összeget még tavaly, december 20-án átutalta a cégnek.

Az 1929-ben alapított, így a világ egyik legrégebbi légi vállalata 2009-ben egyszer már elkerülte a csődöt, de azóta is folyamatosan veszteséggel zár, és a cég szerint ez így lesz az idén is. A LOT vesztesége 2008 és 2011 között elérte az 1,1 milliárd zlotyt (csaknem 80 milliárd forint).

LOT Dreamliner Ferihegyen!

2013. január 11, 12, 13 és 14-én Budapestre látogat a LOT Boeing 787-es repülőgépe. A gép az esti órákban érkezik Ferihegyre.

November közepén a LOT az európai légitársaságok között elsőként vehette át első Boeing 787 Dreamliner gépét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A LOT összesen nyolc Dreamlinert rendelt, melyből kettőt már át is vett. A fennmaradó példányokat pedig 2015-ig bezárólag folyamatosan veszi át a légitársaság.

Gyors csere a vezérigazgatói székben

A légitársaság 2012. december 14-én közleményben jelentette be, hogy a légitársaság igazgatótanácsa visszahívta Marcin Piróg-ot a vezérigazgatói posztról. A döntéssel egyidejűleg az igazgatóság Zbigniew Mazur-t jelölte ki a vezérigazgatói teendők ellátására. Mazur a LOT igazgatóságának pénzügyekért és gazdasági területért felelős tagja.

Az igazgatóság a döntés okaként a cég utóbbi időben nyújtott gyenge teljesítményét nevezte meg. Az igazgatótanács egyidejűleg kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a vállalat átszervezési tervét késlekedés nélkül végre kell hajtani, amely nagyon rövid időn belül nyereségessé teszi majd a légitársaságot és stabilitást hoz majd a LOT életében. A veszteséges légitársaság sajtóértesülések szerint csaknem 100 millió eurós állami segítségben részesül.

Az európai légitársaságok nagy nehézségekkel küszködnek. A Malév a múlt év elején jelentett csődöt, a CSA cseh légitársaságot idén áprilisban vagy májusban eladja a cseh kormány, a SAS skandináv légitársaság évek óta veszteséges.

A lengyel szakszervezetek tudomása szerint jelentős karcsúsítás előtt áll a LOT. A 93 százalékban állami tulajdonban lévő cég dolgozóinak mintegy egyharmadát – csaknem 600 embert – elbocsátják, és egyharmadával csökkentik a járatok számát.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!