Állami támogatást is felhasználva vehet új gépeket az egyébként privát kézben lévő Pegasus Airlines, a 5,5 milliárd dollárból 167 repülőgépet szerezhetnek be.

A törökországi közlönyben megjelentek szerint a támogatás mértékébe beleszámít az adókedvezmény is, és vámtarifát sem tartalmaz. Arról a török lapok nem írnak, hogy ezt az összeget a korábban megrendelt gépek finanszírozására, vagy teljes egészében új gépek vásárlására fordíthatja-e Törökország második legnagyobb légicége.

A Budapestre is közlekedő diszkont Pegasus Airlines tavaly 27,8 millió utast fuvarozott, 15,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A belföldi forgalomban 10,5, a nemzetköziben pedig 21,7 százalékos bővülést tapasztaltak. A cég belföldi forgalomban 17, nemzetköziben 10,4 millió utast szállított. A gépek átlagos töltöttségére sem lehetett panasza a Pegasus vezetésének, a járatok átlagosan 84,6 százalékos kihasználtsággal repültek, ez 6,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit.

A légitársaság a 2017-es évre 125 millió dolláros nyereséget jelentett, miközben egy évvel korábban még 34 milliós veszteséggel zártak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Pegasus flottájában jelenleg 50 darab Boeing 737-es, illetve 12-12 darab Airbus A320 és A320neo teljesít szolgálatot. Emellett rendelésük van további száz darab Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gépre.