Az Egyesült Királyság komoly lezárásokat rendelt el többek közt a koronavírus újfajta mutációinak terjedése miatt, egyre több országból nem fogadnak járatokat, ezért a kormány pénzügyi segítséget ígért a repülőtereknek.

A ma reggeltől hatályban lévő utazási korlátozások értelmében mindenki, aki az Egyesült Királyság területére lép(het), az oda tartó repülőgépre szállás előtt elvégzett és negatív PCR-teszteredménnyel kell rendelkeznie, de így is 10 napra karanténba kell vonulnia. Ez egy második negatív PCR-teszttel 5 napra csökkenthető.

Forrás: Heathrow Airport

Az új vírusvariánsok miatt a szigetország megtiltotta több afrikai és dél-amerikai országból a beutazást. A szigorúbb szabályok hétfőn léptek életbe, a repülőterek már a hétvégén közösen kérték a kormányt, hogy nyújtson segítséget a légikikötőknek.

A Reuters jelentése szerint az ország vezetése eleget tesz a kérésnek. Robert Courts légiközlekedésért is felelős miniszter bejelentette, még a mostani pénzügyi év végéig, azaz március 31-ig anyagi támogatást nyújtanak a légikikötőknek.

Ennek mértékéről egyelőre nem nyilatkozott a tárcavezető, annyit mondott, hogy a program segítségével az üzemeltetők csökkenthetik költségeiket, és államilag támogatott hitelhez juthatnak, részleteket későbbre ígért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Gatwick üzemeltetője már reagált is a bejelentésre, közlésük szerint a támogatás segít majd megőrizni a munkahelyeket London második legforgalmasabb légikikötőjében.

Fotó: Gatwick Airport

Karen Dee, a Brit Repülőtér-üzemelteltetők Szövetségének elnöke a miniszter megszólalása előtt azt mondta, az eddiginél nagyobb mértékű segítséget kell nyújtania a kormányzatnak. A csomag részének kell lennie a helyi adók felfüggesztése mellett az állam által beszedett adók, járulékok, valamint légiforgalom után számított díjak csökkentésének is.

Tim Alderslade, az Airlines UK lobbiszervezet vezetője azt kérte, hogy az utazási szabályokat húsvét, illetve a nyári csúcs előtt kezdjék el enyhíteni.