Vissza kell fizetnie mintegy 12,7 millió euró állami, ezért tiltott támogatást a Ryanairnek és a TUIfly-nak, amelyet egy a klagenfurti repülőtérrel kötött megállapodáson keresztül kaptak.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az ATW Online cikke szerint erről – ahogy annak idején a Malév esetében is – az Európai Bizottság döntött, ez a testület mondta ki, hogy tiltott állami támogatásnak minősül az, ahogy az osztrák klagenfurti repülőtérrel megállapodott a két légitársaság.

Az Ausztria déli részén, Karintia tartományban fekvő repülőteret az önkormányzatok birtokolják és üzemeltetik. A bizottság a döntés indokolásában azt írta, hogy a repülőtéri szolgáltatások és marketing megállapodásokkal kapcsolatban már a megkötésükkor arra számítottak, hogy kevesebb árbevételt hoz, mint amennyi kiadással jár, és mint ilyen, állami támogatásnak minősül.

Az ügyletben három légicég érintett, a Ryanair, a TUIfly, illetve a Hapag-Lloyd Express. Az ír diszkontnak 2 millió, a TUI-nak 9,6 millió, a Hapagnak 1,1 millió eurót kell visszafizetnie a döntés értelmében.

A bizottság vizsgálta a hasonló módon az Austrian Airlinesszal és az Air Berlinnel megkötött szerződéseket is, de azokban nem találtak kivetni valót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér honlapja szerint a 2016-2017-es menetrendi évben sem a Ryanair, sem a TUfly nem közlekedik a repülőtérre. Járatokat az Eurowings és az Austrian üzemeltet főként Bécsbe és Kölnbe. Az anna.aero adatai szerint a repülőtéren tavaly 225 ezer utast kezeltek.