Az Egyesült Államok nem indít hivatalos úton párbeszédet az öböl-menti légitársaságokkal arról, hogy amerikai piaci jelenlétük és térnyerésük versenytorzító-e.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Politico beszámolója szerint az Obama-kormányzat a United, az American Airlines és a Delta folyamatos lobbitevékenysége ellenére letett arról, hogy a Nyílt Égbolt szerződés keretein belül tárgyalni kezdjen a jelenségről annak ellenére, hogy az amerikai cégek szerint ennek a szerződésnek egyes fejezeteibe ütközik az öböl-mentiek térnyerése. A lap forrásai szerint egy teljesen más megközelítést alkalmaz majd az amerikai fél a várhatóan júliusban kezdődő más típusú, informálisabb tárgyalásokon.

A kormányzat emellett elutasította azt a légitársasági kezdeményezést, hogy megtiltsa a Qatar Airwaysnek, az Emiratesnek és az Etihadnak az új útvonalak megnyitását, így továbbra is bárhová indíthatnak bármennyi útvonalat, ahogy a két ország közötti szerződés ezt lehetővé is teszi.

Jill Zuckman, a Partnerség a Nyitott és Igazságos Égboltért szóvivője elégedettségét fejezte ki, mivel szerinte a kormány ezzel a lépéssel is tesz a jelenség ellen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormányzat hivatalosan egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

A felek korábban kölcsönösen azzal vádolták meg egymást, hogy a kormányaik olyan támogatást adnak nekik, amelyek versenytorzító hatásúak. Először az amerikai cégek keltek ki, mondván a gazdag olajmonarchiák számolatlanul öntik a pénzt a légitársaságaikba, így viszont “könnyű” hálózatot fejleszteni. Tették mindezt az amerikaiak azért, mert veszélyben érezték hosszútávú járataik pozícióját.

Erre válaszul az öböl-mentiek tagadták a tiltott állami támogatások juttatását, Akbar Al Baker, a Qatar Airways szabad szájú vezetője egyszer azt mondta, nem sírni kéne, hanem jó ár-érték arányú szolgáltatást kellene nyújtani. A történethez az is hozzá tartozik, hogy az amerikai légicégeket a kormány a Chapter 11 alatt a gazdasági válság okozta csődhelyzetre hivatkozva “adóforintokkal” tömte ki, hogy azok ne menjenek tönkre.