Az Egyesült Államokba indít járatot az Air Asia X, ezzel az első távol-keleti diszkont lesz, aki “berepül” Észak-Amerikába.

Grafika: Airbus | © AIRportal.hu

Grafika: Airbus

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatóságától (FAA) kapott engedély birtokában az Air Asia X bármely városba indíthat menetrend szerinti járatokat, az első célpontok között Hawaii is szerepel.

Kamarudin Meranun vezérigazgató közleményében azt írta, eddig az ázsiai, közel-keleti és ausztráliai piacra és az ottani bővítésre koncentráltak, most már eljött az ideje, hogy egy kontinenssel odébb is próbálkozzanak.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy európai járataikat is felújítanák, most azon dolgoznak, hogy londoni járataik újrainduljanak.

Európába legutóbb 2012-ben közlekedtek az Air Asia X repülőgépei, az útvonalat végül azért szüntették meg, mert az üzemanyagár és az adók miatt nem volt rentábilis.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Kuala Lumpur-i légitársaság thai leányvállalata viszont most a hírek szerint nagyobb offenzívát indítana Európába, a kontinens keleti államait is célba vette a légitársaság. A Thai AirAsia vezérigazgatója, Tassapon Bijleveld korábban azt mondta, diszkont modellben üzemelő, alacsony árakon elérhető járatok indítását tervezik Thaiföldről Budapest, Prága és Varsó repülőtereire.

A kérdés, hogy a kapacitásokat biztosítani tudják-e úgy, hogy Észak-Amerikába és Európába is elindulnak az új járatok. Az Air Asiának összesen 176 gépe van és további 399-re van rendelése, de ebbe nem számít bele a hosszútávú járatokra specializált Air Asia X, amely 22 géppel és 76 darabos rendelésállománnyal rendelkezik. A thai leánynak 6 darab Airbus A330-asa van.