Sok más céggel együtt az USA kereskedelmi minisztériuma feketelistára tette a világ legnagyobb dróngyártóját, a DJI-t kémkedés és emberi jogok megsértése miatt. Ennek ellenére továbbra is kaphatók lesznek a cég termékei az Egyesült Államokban. 

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A hivatalban lévő jelenlegi kormányzat utolsó heteiben szigorodik a Kínával szembeni szankciós politika. Emiatt rengeteg technológiai céget – elektronikai eszközök gyártóit és a Tik-Tok alkalmazás mögött álló vállalatot is – feketelistára tették, írta meg a Reuters.

Rákerült a kémkedési botrányba keveredett DJI dróngyártó is, amely az elsődleges vádak szerint a termékeihez használt mobilalkalmazáson keresztül kémkedett a felhasználók után, amelyek között ott van szinte az összes kormányzati szervezet is.

Januárban emiatt ideiglenesen a belügyminisztérium le is állította ezek használatát, létfontosságú szerepük ellenére.

Májusban a belbiztonsági szervek a vállalatok felé is jelezték, hogy veszélyben lehetnek az adataik, ha óvatlanul használnak bizonyos termékeket. Amerikai szempontból már másodlagos vád, de a szankciók indoklása szerint a DJI nagyban hozzájárult az emberi jogok megsértéséhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció, DJI drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Reuters másik híre szerint az ügy pikantériája, hogy az éves védelmi törvényjavaslat részeként nem tiltják meg a kormányügynökségeknek, hogy DJI-gépeket vásároljanak és használjanak. Ebben valószínűleg közrejátszik, hogy nehéz lenne kiváltani őket más gyártók termékeivel, ez a funkcionalitás rovására menne.

A DJI a tiltásra válaszul közölte: bár csalódottak a döntés miatt, az amerikai vásárlókat nem hagyják cserben, így az értékesítés zavartalanul folytatódik.

Ennek oka, hogy a kereskedelmi minisztérium döntése nem érinti az eladásokat, csupán az ottani beszállítókkal való szerződéskötéshez kell átmenni szigorú ellenőrzésen a feketelistás külföldi cégeknek.

Közben a DJI a gyakorlatban is igyekszik megcáfolni a kémvádakat, mára minden alkalmazásukban – a legelterjedtebb GO 4-től a kormányzati drónok irányításához használt Pilot applikációkig – aktiválható a Local Data mód, ekkor semmilyen használattal kapcsolatos információ nem kerül a cég szervereire a repülések után.