Szerelő üzemet és átadási központot nyit az Airbus gyár az Amerikai Egyesült Államokban. Az alabamai, A320neo gyártósor a tervek szerint 2015-ben kezdi meg működését.

Az Alabama állambeli Mobile-ban nyit összeszerelő üzemet az európai repülőgépgyár, amely az A320-as típuscsalád, az A319-es, A320-as és a leghosszabb törzsű A321-es változatokat fogja gyártani.

A vadonatúj létesítmény építési munkálatai 2013 nyarán veszik kezdetüket és várhatóan két évvel később, 2015-ben az amerikai munkások már meg is kezdik az első alabamai Airbusok összeszerelését annak érdekében, hogy 2016-ban sor kerülhessen az átadásokra is. Mivel a legújabb generációs A320neo típust 2015-ben tervezi az Airbus szolgálatba állítani az alabamai üzem már a Sharkletekkel és új hajtóművekkel szerelt változatok gyártója lesz. Az Airbus számításai szerint 2018-ban már legkevesebb 40-50 repülőgép fog legördülni az első amerikai kontinensen felépülő üzem gyártósorairól.

Fabrice Brégier, elnök-vezérigazgató úgy nyilatkozott a stratégiai jelentőségű bejelentés kapcsán, hogy elérkezett az idő az Airbus számára, hogy terjeszkedjen Amerikában. Mint mondta az amerikai a legnagyobb felvevő piaca a keskenytörzsű utasgépeknek, előrejelzéseik szerint mintegy 4600 ilyen kategóriájú repülőgépre lesz szükség az elkövetkező 20 évben. Az új üzem ennek kiszolgálásában lesz segítségre.

Az Airbusnak jelenleg két európai összeszerelő üzeme létezik, a toulouse-i és a hamburgi. Míg előbbiben az A320-asok, A330-asok és A380-asok, addig utóbbiban csak az A320-asok végszerelése zajlik. Kontinensen kívüli szerelőüzemet először Kínában, Tiencsinben nyitottak, ahol szintén a keskenytörzsű típust szerelik 2009 óta. A vállalatnak van még egy üzeme Spanyolországban, Sevillában, de az a katonai, Airbus Military részleghez tartozik, ott készülnek a turbolégcsavaros A400M szállító gépek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus tehát most először nyit amerikai üzemet, amely mintegy 1000 új munkahelyet fog teremteni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!