Néhány republikánus amerikai szenátusi képviselő aggodalmát fejezte ki a Boeing és Irán üzletelésével kapcsolatban, amelynek egyelőre nem ismertek a részletei.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A képviselőknek elsősorban biztonságpolitikai aggodalmaik vannak a Reuters híre szerint, ezért a megállapodásról további információkat kértek be a gyártól és felvilágosítást is kértek arról, hogy pontosan hol tartanak a tárgyalások a közel-keleti országgal.

Jeb Hensarling és Peter Roskam a Boeingnek küldött levelükben azt írták, amerikai cégeknek nem szabadna cinkostársakká válnia az iráni rezsin felfegyverzésében. A képviselők választ várnak egyebek mellett arra is, hogy a Boeing garantálni tudja-e, hogy Irán nem tudja a személyszállító gépeket áruszállítóvá alakítani.

Az iráni fél a napokban jelentette be, hogy megállapodott a Boeinggel több mint száz repülőgép leszállításáról, de arról egyelőre nem tudni, hogy listaáron számolva mekkora értéke van a megrendelésnek és azt sem, hogy pontosan milyen típusokat vettek az irániak. A Boeing egyelőre nem erősítette meg az információkat és bővebb tájékoztatást sem adott az ügyről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing korábbi tájékoztatása szerint legalább két iráni légitársasággal tárgyalnak, ezek közül az egyik az Iran Air nemzeti légitársaság, akik idén januárban 114 gépet vettek az Airbustól. Egyes források szerint 737-esekről és 777-esekről tárgyalnak.

Ezt az amerikai kormány azon határozata tette lehetővé, amely korlátozott hozzáférést biztosított a gépgyártónak az iráni piachoz idén februárban. Ennek keretében a Boeing bemutathatja gépei műszaki képességeit, megbeszéléseket folytathat az iráni légicégek flottaigényeiről és általános szabályokat rögzíthetnek az árral és tranzakcióval kapcsolatban. Ez viszont nem elég ahhoz, hogy üzletet kössenek, ezért a Boeing az amerikai kincstárhoz fordul egy újabb jogosítványért, de ennek időpontját nem nevezték meg.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!